Konzorcij lastnikov Ljubljanskih mlekarn pod vodstvom NFD Holdinga že od decembra 2009 prodaja 54-odstotni delež v tem podjetju, hrvaški Agrokor se želi polastiti vsaj 50-odstotnega lastništva Mercatorja, Pivovarna Laško prodaja 93,7-odstotni delež ajdovske družbe Fructal, država in KD Group pa nameravata prodati večinski paket Žita.

"Prvi primer, o katerem je moral kmetijski resor zelo jasno povedati svoje stališče, je nameravana prodaja Mercatorja. Ko smo bili seznanjeni z njo, smo preverili, kdo je potencialni prevzemnik slovenskega trgovca, ki prek svojih prodajnih polic v nekaterih segmentih omogoča tudi 30 do 40 odstotkov slovenske proizvodnje hrane. Ugotovili smo, da gre za Agrokor, ki ni trgovec in išče predvsem možnosti za prodor svoje proizvodnje na tuje trge, poleg tega je bil do zdaj zelo nenaklonjen slovenski proizvodnji hrane, če pogledamo njegove bilance, pa tudi vidimo, da išče predvsem rešitve za svoje poslovne zgodbe. Tako smo zelo hitro ocenili, da bi bil njegov prevzem Mercatorja za slovensko prehransko verigo škodljivo dejanje," nam je pojasnil Židan.

Nameravana prodaja več kot polovice delnic največje slovenske mlekarne pa se vleče že dlje časa. Konzorcij lastnikov, zbran okoli NFD Holdinga, namreč skuša prodati 54 odstotkov delnic, najresnejši kupec do zdaj so bile slovenske zadruge, nedavno se jim je v želji po prevzemu Ljubljanskih mlekarn pridružilo še nizozemsko zadružno podjetje Friesland Campina, eden največjih mlekarskih sistemov v Evropi. Jim bodo slovenski zadružniki po letu dni pogajanj s prodajalci prepustili mlekarno?

"Od nameravanega prevzema še ne odstopamo, je pa dejstvo, da zadruge same ne moremo zagotoviti vsega denarja za kupnino. Če bi šli v prevzem, bi namreč morali objaviti nakup celotnega lastniškega deleža in zanj - brez 33-odstotnega deleža, ki ga zadruge že imamo v Ljubljanskih mlekarnah - odšteti več kot 40 milijonov evrov," je odgovoril Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije, ki računa na pomoč države prek njenih skladov. A ne pozabimo, da sta prav Sod in Kad svoj nekaj manj kot 12-odstotni lastniški delež v Ljubljanskih mlekarnah leta 2007 prodala NFD Holdingu, ki ga zdaj prodaja naprej, a želi zanj iztržiti znatno več (okoli 14 evra za delnico), kot je plačal (8,5 evra).

Vrisk je zagotovil, da glavnina njihovih članic prevzem Ljubljanskih mlekarn načelno podpira, težava pa je, ker se nekatere ne morejo dodatno zadolževati.

tatjana.pihlar@dnevnik.si