"V zadnjem letu je v zvezi z delom bivše uprave Telekoma Slovenije v javnosti krožilo veliko nepreverjenih in škodoželjnih navedb. Čas je, da se preverijo dejstva, zato podpiramo napovedano izredno revizijo," je v sporočilu za javnost zapisal nekdanji predsednik uprave Telekoma Slovenije Bojan Dremelj. Kad in Sod, ki imata skupaj v lasti petino Telekoma, sta pred dnevi operaterju posredovala zahtevo, da delničarji na marčni skupščini odločajo tudi o predlogu, da posebni revizor preveri vodenje vrste poslov Telekoma Slovenije v zadnjih petih letih. To pomeni, da se nanaša tako na obdobje, ko je Telekom vodil Dremelj, kot tudi na zadnje leto, ko za njegovim krmilom sedi Ivica Kranjčević.

V upravi slednjega so za STA pojasnili, da to razumejo kot "interes po poglobljenem preverjanju določenih poslov oz. preveritvi vodenja teh v zadnjih petih letih, nikakor pa ne kot nezaupnico sedanji upravi, ki je mandat nastopila pred manj kot letom dni". Kad in Sod po pisanju medijev zahtevata, da se razišče med drugim Telekomove prevzeme v Sloveniji in tujini, nakupe in prodaje nepremičnin ter tudi večja vlaganja. Revizorji naj bi med drugim ocenili, ali so bili posli ekonomsko upravičeni, transparentni in zavarovani ter kako vplivajo na družbo z vidika izpostavljenosti tveganjem.

Nadzorni svet družbe je sicer že julija lani zadolžil Kranjčevićevo ekipo, naj proti bivši upravi Telekoma sproži ustrezne pravne postopke v zvezi z njihovo odgovornostjo. Revizijsko poročilo o prevzemih v Makedoniji in družbe Najdi.si je namreč ugotovilo vrsto pomanjkljivosti. Kranjčević je pretekli teden nato razkril, da bo uprava do konca marca vložila dve odškodninski tožbi v dveh zadevah, povezanih z nakupi družb v tujini in doma. Pripravlja ju odvetniška pisarna Zdolšek, zoper koga in za kolikšno vsoto, pa prvi mož Telekoma še ne želi povedati.

Dremelj: Ugotovitve revizije bodo tokrat javne

Dremelj medtem v današnjem sporočilu poudarja, da bodo ugotovitve izredne revizije, v nasprotju z dosedanjima dvema revizijama, javne. Ob tem dodaja, da "forenzična" revizija revizijske hiše PriceWaterhouseCoopers ni podala nobenih temeljev za tožbo zoper bivšo upravo. "Odločitev, da je potrebno bivšo upravo tožiti za vsako ceno, pa je vodila nekatere člane sedanje uprave in nadzornega sveta Telekoma Slovenije k vedno novim preiskavam in iskanju senzacij, vse s ciljem odvračanja pozornosti od sedanjega stanja," je zapisal Dremelj.

Tako so poiskali drugo revizijsko hišo, ki je postregla z zahtevanimi rezultati - pri čemer ni opravila niti enega intervjuja ali razgovora z vpletenimi -, na katerih sedaj poskušajo zgraditi s strani predsednika sedanje uprave napovedane tožbe, še navaja nekdanji prvi mož Telekoma. Napovedana izredna revizija, že tretja revizija po odhodu bivše uprave, bo po Dremljevih navedbah vključevala tudi pregled poslovanja v zadnjem letu, razkrila ozadje visokih odpisov v letu 2010 in seveda tudi vpliv sedanjega vodenja Telekoma Slovenije na rezultate bivše uprave.

"Bivša uprava Telekoma Slovenije je delala vestno in upoštevala vse dobre prakse poslovodenja. Uprava je javnost in delničarje o vsem redno, celovito in transparentno obveščala, kar pa sedaj ni več praksa, saj v nedavno objavljenem poročilu za leto 2010 ni več pregleda poslovanja po družbah in ključnih trgih," zaključuje Dremelj.

Sedanja uprava Telekoma Slovenije je ločeno za STA sporočila, da nikoli ni ocenjevala dela pretekle uprave, saj je za to pristojen nadzorni svet oz. lastniki. "Je pa sedanja uprava dolžna na osnovi spremenjenih gospodarskih in tržnih okoliščin, ki se odražajo v poslovanju, ugotoviti dejansko in pošteno stanje v skupini, da bi strategija in načrti za prihodnost temeljili na realnih osnovah," so zapisali.