Poleg odvzema in obdavčitve nezakonito pridobljenega premoženja, okrepitve sodelovanja med Dursom, carino in uradom za preprečevanje pranja denarja, ureditve gotovinskega poslovanja, omejitve gotovinskih transakcij nad določenim zneskom in promocije predlaganih ukrepov je pomemben poudarek zajezitve davčnih utaj pri plačevanju z gotovino tudi v učinkovitem pregonu nedobrovernih dobaviteljev registrskih blagajn oziroma računalniških programov. Posebej prirejene registrske blagajne namreč davčnim zavezancem omogočajo, da lahko podatke o ustvarjenih prihodkih prirejajo po lastni volji, brišejo račune ali posamezne postavke na računih in podobno. Kot so ugotovili v Dursu, kršitve, povezane z nakupom posebej prirejenih registrskih blagajn, nastajajo predvsem v gostinstvu.

V okviru obstoječe kazenske zakonodaje bi se dobavitelji registrskih blagajn že zdaj lahko kaznovali, in sicer po členih zakona, ki sankcionira pomoč pri ponareditvi ali uničenju poslovnih listin in davčni zatajitvi. Prav tako kazenski zakonik predvideva sankcije za računovodje, ki pomagajo pri davčnih zatajitvah. Po predlogu medresorske skupine pa bi bilo smiselno, da se preučijo dopolnitve oziroma spremembe kazenskega zakonika, tako da bo mogoče samostojno sankcioniranje izdelovalcev in prodajalcev registrskih blagajn, ki omogočajo spremembo ali izbris v njih zapisanih podatkov, ki so določeni z davčnimi predpisi.

Po mnenju medresorske skupine, ki jo vodi Mateja Vraničar, državna sekretarka na ministrstvu za finance, so ukrepi proti davčnim utajam v času gospodarske krize še pomembnejši. Medtem ko številna podjetja vlagajo dodatne napore za obstoj na trgu in se številnim prebivalcem življenjski standard zaradi krize poslabšuje, mnogi svojih davčnih obveznosti ne poravnavajo. Izogibanje plačilu davkov in davčne utaje so tudi resna tema pri doseganju razvojnih ciljev države.

Po prvotnih načrtih bi moral biti novi zakon o davčnih blagajnah pripravljen že do začetka letošnjega leta. Po zadnjih načrtih mora medresorska skupina predlog zakona pripraviti do konca letošnjega junija, zakon pa bo začel veljati na začetku prihodnjega leta. Ko bo začel veljati, bodo imeli davčni zavezanci na voljo pol leta, da bodo pridobili davčne blagajne.

sebastjan.morozov@dnevnik.si