Tolikšna izguba je posledica slabitev vrednosti naložb, predvsem Telekomovih odvisnih družb v Makedoniji in na Kosovu, v skupni višini 208,2 milijona evrov ter slabitev zaradi neplačil pogodbenih obveznosti alternativnih operaterjev, je zapisano v nerevidiranem poročilu o poslovanju v letu 2010, ki ga je največji slovenski telekomunikacijski operater danes objavil na spletni strani Ljubljanske borze in se je z njim v sredo seznanil tudi nadzorni svet. Brez slabitev dobrega imena in drugih opredmetenih in neopredmetenih osnovnih sredstev v skupni vrednosti 208,2 milijona evrov ter popravkov terjatev alternativnih operaterjev v Sloveniji bi čisti poslovni izid znašal 15 milijonov evrov, je na današnji novinarski konferenci po objavi rezultatov pojasnil član Telekomove uprave Jožko Peterlin.

Spremenjene vrednosti naložbenja vplivajo na znižanje kapitala ter na razmerje med kapitalom in zadolženostjo, vendar pa je skupina še vedno manj zadolžena od povprečja evropskih telekomunikacijskih operaterjev, poudarjajo v Telekomu in dodajajo, da pa plačilna sposobnost skupine Telekom Slovenije ostaja nespremenjena, prav tako prevrednotenje ne vpliva na prejemke in izdatke skupine. "Družba je še vedno kapitalsko ustrezna, v družbi ni problem s plačilno sposobnostjo. Slabitev naložb ne vpliva na denarni tok družbe, tako da je družba tudi naprej plačilno sposobna in normalno poravnava vse svoje obveznosti," je povedal Peterlin.

Predsednik uprave Telekoma Slovenije Ivica Kranjčević je ob tem razkril, da bo uprava do konca marca vložila dve odškodninski tožbi. Pripravlja ju odvetniška pisarna Zdolšek, zoper koga in za kolikšno vsoto, pa prvi mož Telekoma še ne želi povedati. Znano je sicer, da je nadzorni svet julija lani zadolžil ekipo Kranjčevića, naj proti bivši upravi Telekoma, ki sta jo vodila Bojan Dremelj in Dušan Mitič, sproži ustrezne pravne postopke v zvezi z njihovo odgovornostjo. Revizijsko poročilo o prevzemih v Makedoniji in družbe Najdi.si je namreč ugotovilo vrsto pomanjkljivosti. Zaradi omenjenih poslovnih rezultatov v lanskem letu in drugih gospodarskih in tržnih okoliščin je uprava Telekoma Slovenije že sprejela in izvaja ukrepe za izboljšanje stanja in zagotovitev letošnjih načrtov. Lotila se je med drugim zniževanja vseh vrst stroškov in prestrukturiranja poslovanja v Makedoniji in na Kosovu. V načrtu je tudi odprodaja naložb, ki niso strateškega pomena - katere bodo te, še analizirajo, je povedal Kranjčević.

K izboljšanju poslovanja naj bi prispevala tudi načrtovani projekt prestrukturiranja skupine v Sloveniji, ki poteka pod imenom Orion. Nadzorni svet je dal soglasje k pripojitvi podjetja Planet 9 k podjetju Najdi, ki je predvidena za 1. april, soglaša tudi s pogodbo o pripojitvi Mobitela k Telekomu Slovenije. Slednja združitev se bo izvedla s 1. julijem, pred tem jo bodo marca obravnavali še na svetih delavcev v Telekomu in Mobitelu ter na skupščini. S sinergijami na račun združitve naj bi v naslednjih petih letih prihranili 150 milijonov evrov.

V tem okviru se bodo odvila tudi pogajanja o novi kolektivni pogodbi v združenem podjetju, v okviru katerega naj bi prišlo tudi do znižanja plač. V samem procesu do formalne združitve naj ne bi prišlo do zmanjšanja števila zaposlenih, tega naj bi se lotili po formalni združitvi. Kranjčević je ob tem razkril, da bodo v tem okviru zmanjšali število individualnih pogodb s 50 na 35. Lani so sicer za odpravnine zaposlenim, ki so odšli iz različnih razlogov, namenili okrog sedem milijonov evrov. Glede na to, da imajo v lasti veliko nepremičnin, pripravljajo tudi projekt izboljšanja upravljanja z njimi. To pomeni tudi to, da bodo nekatere začeli tržiti ali jih odprodali. Med njimi naj bi bila tudi ena od štirih večjih lokacij Telekoma in Mobitela v Ljubljani, ki naj bi se sprostila po združitvi teh dveh družb.

"Sprejeti ukrepi nam vplivajo upanje in zaupanje, da se bomo takrat, ko bomo obravnavali rezultate za prvo letošnje četrtletje, pogovarjali o drugačnih številkah in trendih," je dejal Kranjčević. Ob tem je pojasnil, da bodo za letos predlagali, da dividend ne bi izplačali, glede marčne skupščine, na kateri bodo na zahtevo skupine manjših delničarjev odločali o pooblastilu upravi za nakup lastnih delnic, pa je dejal, da ima uprava odklonilno mnenje do tega predloga. Družba sicer ob vsem tem zaključuje pripravo strategije, ki poleg ohranitve tržnih deležev pri klasičnih telekomunikacijskih storitvah predvideva tudi razširitev poslovanja tudi na druga področja, kot so informacijskotehnološke storitve in digitalni mediji. Za leto 2011 Telekom sicer načrtuje 28 milijonov evrov dobička ter dvig razmerja med kapitalom in sredstvi z 48,7 odstotka znova čez mejo 50 odstotkov.

Nadzorni svet Telekoma je v sredo potrdil še imenovanje Vedrana Krevatina za direktorja družbe Avtenta.si, kjer svoj mandat zaključuje dosedanji direktor Iztok Klančnik. Leta 1970 rojeni Vedran Krevatin je bil do sedaj direktor poslovnega področja v tej družbi, štiriletni mandat pa bo nastopil 1. marca. Svojo poslovno pot je začel v S&T Hermes Plus, nato je bil v Hermes Softlabu, leta 2008 pa se je priključil ekipi Avtente.si kot direktor prodaje.