Brez nastopa v finalni seriji sta ostala Robert Kranjec na 32. in Mitja Mežnar na 40. mestu, že v kvalifikacijah za tekmo pa je obstal Jernej Damjan.

V ospredju je v boju za naslov prvaka zmagal najboljši skakalec to zimo Morgenstern, ki je le malo pred začetkom SP še drugič v karieri osvojil veliki kristalni globus za skupno zmago v svetovnem pokalu. Beljačan, ki je na srednji napravi na svetovnem prestolu nasledil rojaka Wolfganga Loitzla, ki je slavil pred dvema letoma v Liberecu, je tako prišel do svojega prvega posamičnega naslova v karieri.

S tem je 24-letnik kronal izjemno sezono, v kateri je poleg svetovnega pokala osvojil tudi prestižno novoletno turnejo štirih skakalnic. S skokom dneva v finalni seriji (107 m) je prepričljivo ugnal vso konkurenco, skupno pa osvojil še peto zlato kolajno s SP. Tako kot na olimpijskih igrah v Torinu 2006, je tudi tokrat v boju za najvišjo stopničko ugnal rojaka Koflerja, tretji je bil neuničljivi Malysz.

S tem se je Morgenstern pridružil legendarnim skakalcem, kot so Finec Matti Nykänen, Nemec Jens Weissflog in Norvežan Espen Bredesen, ki so prav tako v karieri zbrali olimpijski in svetovni posamični naslov, osvojili novoletno turnejo in postali zmagovalci svetovnega pokala.

"V tem trenutku uspeha še ne morem povsem dojeti. Neverjetno, danes je res lep dan! Seveda ima vsak človek živce, tudi mene je stiskalo pri srcu pred finalnim skokom, vendar sam menim, da malo živčnosti oziroma treme pred nastopi ne škodi, saj ti to da dodaten elan. Veseli me, da mi gre na tem prvenstvu vse tako gladko od rok. Naslov prvaka mi je v veliko čast in mi ogromno pomeni. Vedno sem si želel osvojiti posamični naslov in danes so se mi sanje uresničile. Ves čas sem verjel, da bom imel še kakšno priložnost," je bil po današnjih nastopih vzhičen Morgenstern.

Kranjec ne ve, kaj je naredil narobe

Slovenski smučarski skakalci so ostali daleč od boja za kolajne in vidnejše uvrstitve. Že v kvalifikacijah za tekmo je izpadel Jernej Damjan, po prvi seriji današnje tekme pa sta nastope nepričakovano končala Mežnar in Kranjec; sploh slednji je te dni v Oslu na napravi Midtstubakken odlično skakal, tudi v kvalifikacijah je imel drugi dosežek, a na tekmi je ostal zunaj najboljše trideseterice. Po nastopu ni vedel, kaj je sploh naredil narobe.

"To je težko, to je emocija, ko tekmovalec težko vidi povsem realno sliko. Tekmovalci takoj po nastopu vedno ne vedo točno, kaj naredijo napak, in zdi se jim, da je vse v redu. Ampak z Robijem sva pozneje že govorila in videl je, da je vseeno naredil nekaj napak, ki so ga stale boljše uvrstitve. Fantje si želijo veliko, od tekme ogromno pričakujejo in potem nekoliko preveč emocionalno nastopijo," je po tekmi menil trener reprezentance Matjaž Zupan. Tako je slovensko čast reševal najmlajši v ekipi, 18-letni Prevc, ki je sploh prvič nastopil na članskem SP.

Tekma se ni razpletla po načrtih

Tudi Zupan je po tekmi v pogovoru za STA priznal, da se tekma ni razpletla po slovenskih načrtih. "Ne, današnja tekma res ni šla po naših načrtih. Želeli smo si še vsaj kakšen rezultat bližje najboljše deseterice," je uvodoma dejal Zupan in dodal: "Petra lahko le pohvalim, še sploh glede na skoke, ki jih je tukaj kazal v minulih dneh, ko se je precej lovil, danes pa je naredil ene svojih boljših skokov tukaj."

Nastopov preostale trojice - Damjan ga je polomil že v kvalifikacijah - pa Zupan ni ocenil pozitivno: "Robi je sicer kazal veliko več, ampak glede na to, da se je tekma v drugi polovici prve serije prelevila v precej težjo, kot je sprva kazalo, saj ni dopuščala veliko napak, smo bili tudi mi žrtev tega. Prav tako so jo 'skupili' še nekateri dobri tekmovalci, ki so te dni kazali dobre skoke, pa so prav tako izpadli iz trideseterice. Mitja ni naredil takšnih skokov, kot jih je sposoben, Jerneja pa smo izgubili že v kvalifikacijah, tako da se nam tekma res ni izšla."

A Zupan opozarja, da so pred fanti še tri tekme na tem SP, prva že v nedeljo, ko bodo na ekipni tekmi slovenske barve prav tako zastopali Prevc, Kranjec, Mežnar in Damjan. Čeprav je Jurij Tepeš že okreval po bolezni in opravil nekaj skokov, bo nastopil šele na veliki skakalnici. "Imamo še tri tekme in že jutri je nov dan, tako da nam ne preostane drugega, kot da obdržimo glave pokonci in se zberemo na naslednje nastope. Moramo verjeti v tiste dobre stvari, ki jih imamo v sebi," meni Zupan.

V nedeljo bo na srednji skakalnici na sporedu še ekipna tekma.