Med množico gledalcev sta plapolali slovenski zastavi, veselja pa ni mogla deliti s trenerjem Ivanom Hudačem, ki je zaradi družinskih zadev (bolezen) odpotoval domov na Slovaško, zato se po tekmi sploh ni srečal s svojo varovanko, ki je po srebru na svetovnem prvenstvu v Saporu 2007 in bronu na olimpijskih igrah 2010 v Vancouvru osvojila še tretjo kolajno na velikih tekmovanjih v sprintu. 

Ko sem se z vami pogovarjal dan pred tekmo, niste delovali tako suvereno, kot je bila nato predstava v smučini.

Bila sem zadržana, ker gre za sprint. Poglejte, kaj se je zgodilo favoritinji Randllovi, ko je padla v četrtfinalu.

Ali ste vedeli, da ste tretji, ko ste pritekli v cilj, saj je odločal fotofiniš?

Da. Tekmovalec natančno ve, na katerem mestu je. Nogo sem iztegnila, kolikor sem mogla, zato sem vedela, da imam kolajno.

Po finalu ste zavriskali od veselja.

Kvalifikacije se niso iztekle po željah. Rekla sem si, da slabše ne more biti. Največja nevarnost so bile težke skupine, polfinalna s Bjoergnovo, Follisovo, Jacobsenovo in Falkovo je bila smrtna. Ko sem videla, kakšen čas smo dosegle, sem začela verjeti v kolajno. Malo sem se ustrašila, ko sva bili v finalu skupaj z Fabjanovo, ker je vedno tako, da Slovenke nočeš zapirati, ampak si želiš tudi njej narediti dober položaj, običajno pa se je to meni maščevalo. Tokrat sem bila tako močna, da ni bilo težav, čeprav so se tekmice igrale svoje igrice. Če bi bila v zaključku v boljšem položaju, bi morda lahko iztržila še nekaj več od brona. A kolajna je kolajna, lesk ni več pomemben.

Iz nastopa v nastop ste bili bolj suvereni in samozavestni.

Po kvalifikacijah sem imela veliko težav s krči, ki so me sredi tekme dobesedno presenetili. Bolečine so bile tako hude, da se mi je kar rolalo. Ker sem si v življenju že marsikaj izborila, sem si rekla, da me tudi to ne bo ustavilo.

Ali ste že zjutraj, ko ste se zbudili, čutili, da bo to vaš dan?

Ne. Ni bil moj dan, ampak boj s tabletami, s katerimi sem blažila krče. Obenem sem od ljudi, ki me spremljajo že leta, dobila informacije, da imajo dober občutek. Veliko ljudi je verjelo v to, da mi lahko uspe.

Servis je odlično opravil delo, saj ste imeli izjemno hitre smuči.

V izločilnih bojih sem v spustih letela kot raketa, medtem ko v kvalifikacijah nisem imela tudi konkurenčnih smuči v primerjavi z Norvežankami, zato sem dosegla šele 14. čas.

Ali ste v vzponih tekli po zunanji strani, da ne bi prišlo do zapletov?

V četrtfinalu so me zaprle, v hipu sem padla na peto mesto, zato sem si dejala, da jo moram mahniti po svoji smučini, ker drugače nimam možnosti za preboj v ospredje. Čeprav je bila pot za kakšen meter daljša, se je izteklo po željah.

V finalu je zadnjem klancu le malo manjkalo, da se z Vesno nista dotaknili s smučmi.

Videla sem jo, a sem vedela, da moram iti naprej, sicer bova obe obtičali v ozadju. Čutila sem, da sem izjemno močna, zato sem uživala v klancih in kričala, da naj se mi tekmice umaknejo, saj je sprint tekma, kjer te skušajo blokirati, kjer koli je mogoče.

S kolajno ste dobili potrditev, da je bil tritedenski trening dobro načrtovan.

Hvala Ivanu Hudaču. Nova potrditev, da je eden najboljših trenerjev na svetu. V pravem trenutku me je umaknil iz karavane. Kolajna ima posebno težo, saj je bil sprint v prosti tehniki, ki je moja slabša stran, ostali dve kolajni imam v klasiki. Tole kolajno sem osvojila veliko težje kot katero koli drugo.

Kam jo uvršate na lestvici uspehov?

Na drugo mesto. Tista iz Vancouvra s petimi zlomljenimi rebri je vendarle nekaj posebnega. Tale je prišla po izjemno težkem letu, nič mi ni bilo podarjenega.

V naslednje tekme lahko greste sproščeni.

Obetajo se nori dnevi. Zelo težka bo tekma v ponedeljek na 10 kilometrov klasično, nato bova imeli v sredo z Višnarjevo lepe možnosti v moštvenem sprintu, nato pa me čaka še štafeta.

Edino Slovenija je imela dve tekačici v finalu. V izločilnih bojih je bila ob Norveški in Švedski edina z vsemi štirimi tekmovalkami. Torej Slovenija postaja velesila.

Da, vendar si želim, da bi bila takšna statistika še na razdaljah. Vrhunske tekmovalke zmagujejo na vseh razdaljah, kar smo dokaz nosilke kolajn v sprintu.