V finalu sta bili Majdičeva in Fabjanova skoraj ves čas na tretjem in četrtem mestu. V zaključku teka nato do sprememb ni prišlo. Svetovna prvakinja je postala domačinka Marit Bjoergen, drugo mesto pa je osvojila Italijanka Arianna Follis.

Slovenska dekleta, na startu so bila kar štiri, so že v kvalifikacijah nakazala, da bodo znova v igri za najvišja mesta. Vsa so se uvrstila v zaključne boje. V četrtfinalu sta sicer izpadli Čebaškova in Višnarjeva, Fabjanova in Majdičeva pa sta napredovali.

V prvi polfinalni skupini je kot prva izmed dveh naših v smučino šla Majdičeva, ki se je pomerila z Bjoergnovo, Follisovo, Norvežanko Astrid Jacobsen, Slovakinjo Aleno Prochazkovo in Švedinjo Hanno Falk. Izjemen boj skozi celotno progo je ob edinem pravem vzponu že skoraj odpisal branilko svetovnega naslova Follisovo, ki je padla, a se je vrnila in v ciljni sprint vstopila skupaj z Majdičevo in Bjoergnovo. Slednja je brez težav osvojila prvo mesto, odličen zaključek slovenske šampionke pa je pomenil drugo mesto in neposreden preboj v veliki finale sprinta na svetovnem prvenstvu.

V drugi polfinalni skupini je nastopila Fabjanova, silovito krenila s starta, povedla, a v nadaljevanju so jo tekmice dohitele. V odločilni zavoj pred ciljno ravnino je Fabjanova šla nekoliko previdno, vendar se je to izplačalo, saj je v samem sprintu suvereno ugnala vse tekmice in se Majdičevi pridružila v velikem finalu. Iz te skupine je napredovala le še Poljakinja Justyna Kowalczyk.

V velikem finalu 48. svetovnega prvenstva v sprintu v prosti tehniki so ob Majdičevi in Fabjanovi tekle še Bjoergnova, Kowalczykova, Prochazkova in branilka naslova Follisova. Fabjanova je odlično startala, a tokrat so bile tekmovalke izjemno izenačene vse do ciljnega sprinta. Pred zadnjimi metri sprinta so pred množico gledalcev v boj za medalje odšle Bjoergnova, Follisova, Majdičeva in Fabjanova, medtem ko sta Slovakinja in Poljakinja že zaostali.

Prvega naslova svetovne prvakinje se je po ciljnem sprintu na veliko veselje vseh domačih gledalcev razveselila Bjoergnova, ki je ugnala branilko naslova Follisovo, odlično tretje mesto pa je osvojila Majdičeva. Tik za njo je na nehvaležnem četrtem mestu končala Fabjanova.

"Dobro, zmaga je nekaj več, a glavno, da je medalja, ni pomembno, kakšne barve. Osvojila sem jo v prosti tehniki, ki mi ne leži tako zelo kot klasična, to je noro. Kaj naj rečem? Sezona je bila težka, ni se začela, kot bi si želeli, nisem imela prave samozavesti, potem pa je le steklo in začutila sem, da lahko nekaj dosežem. Noro, res noro. Sprint je bil zanimiv, veliko je bilo menjav med tekmo, mogoče če bi bila pred zadnjo ravnino v boljšem položaju ... Ampak glavno je, da je kolajna. Najlepša hvala serviserjem, opravili so odlično delo," je po tekmi dejala Majdičeva, ki je za bron, drugo medaljo na SP po srebru v sprintu v Saporu 2007, prejela 4668 evrov nagrade. "Ta medalja mi pomeni največ za olimpijsko iz Vancouvra, saj v nasprotju s Saporom nisem nastopila v moji disciplini," je še dejala slovenska šampionka.

Zadovoljna je bila tudi Fabjanova, ki na svetovnem prvenstvu nastopa tretjič, vsakič se je povzpela stopničko višje in bila tokrat že povsem blizu svoji prvi članski medalji: "Četrto mesto je res nehvaležno, žal se mi ni izšlo za stopničke. Odločil je zadnji klanec, kjer sem malo izgubila, se pustila zapreti, če bi bila bolj agresivna, bi lahko prišla do kolajne. Polfinale mi je najbolj uspel, kar se taktike tiče, sicer pa ni bilo velikih razlik, uspelo mi je odpeljati, kot sem si začrtala. Žal ni kolajne, a treba je iti naprej. Vem, da sem sposobna osvojiti medaljo, morda sem bila malo premalo agresivna, a nekdo mora nekdo mora biti četrti in četrto mesto na svetu ni slavo," je po tekmi dejala Gorenjka, pred leti že svetovna prvakinja v konkurenci do 23 let, ki ji je četrto mesto prineslo tudi 3112 evrov denarne nagrade.

"To je bila moja najboljša tekma letos. Noro, pred vsemi temi gledalci. To je zlata medalja o kateri sem sanjala," pa se je veselila Bjoergnova, ki je bila pred 20.000 domačimi navijači, ki so vzklikali "Vi har vunnet, seieren er vaar" oziroma "Mi smo šampioni, zmaga je naša", tudi pod pritiskom javnosti, a ga je znala obrniti sebi v prid.

"Po padcu sem mislila, da je tekmovanje zame končano, zato sem te medalje seveda še bolj vesela. Imela sem kanček sreče v polfinalu, nato pa dobila še eno priložnost, ki sem jo dobro izkoristila," je polfinale in finale kasneje opisala Italijanka Follisova.

Ob 20. obletnici zlatega odličja smučarskega skakalca Francija Petka na SP v Predazzu, prve slovenske medalje na SP v nordijskem smučanju, so slovenska dekleta zabeležila ekipni uspeh. Vse štiri so se uvrstile v glavni del tekmovanja, Alenka Čebašek in Katja Višnar pa sta se poslovili v četrtfinalu. "Res neverjetno," je pokomentirala Majdičeva in ob dobri formi napovedala boj za medaljo v skupnem nastopu na ekipni tekmi.

Pri moških, kjer je Slovenija prav tako imela svojega predstavnika, a je Boštjan Klavžar ostal brez finalnih bojev, se je zmage veselil Šved Marcus Hellner. Drugo mesto je osvojil Norvežan Petter Northug, bron pa si je pritekel Šved Emil Joensson.