Zlati medved letošnjega Berlinala po poročanju nemške tiskovne agencije dpa nosi jasno sporočilo. Je tudi poziv režimu v Teheranu, naj umetnikom in intelektualcem dopusti več svobode. Režiser, 38-letni Asghar Farhadi, je namreč eden redkih v Iranu živečih filmarjev, ki lahko v tem času svoja dela predstavlja v tujini.

Ravno nasprotno pa se dogaja njegovemu kolegu Jafarju Panahiju. Njegov sedež med člani letošnje žirije, ki ji je predsedovala italijanska igralka Isabela Rossellini, je v Berlinu ostal prazen. Režiser je bil namreč obsojen na šestletno zaporno kazen, ker naj bi sodeloval v propagandi proti oblastem. Poleg glavne nagrade je Farhadijev film dobil še nekaj nagrad. Pobral je namreč oba srebrna medveda za igro. Prejela sta ju ženska in moška igralska ekipa filma. Film, ki je veljal za favorita pri občinstvu, pa je dobil še nagrado ekumenske žirije.

Farhadi v filmu pripoveduje o zakonskem paru, ki se mu življenje popolnoma zaplete, ko sodišče zavrne njuno vlogo za ločitev. Zlati medved je za Farhadija druga nagrada na Berlinalu. Leta 2009 je v Berlinu prejel srebrnega medveda za režijo za film "Darbareye Elly" (O Elly).

Dve nagradi ostali v Nemčiji

Srebrnega medveda za režijo je prejel nemški režiser Ulrich Köhler za film "Schlafkrankheit". Andres Veiel pa je za dramo "Wer wenn nicht wir" prejel nagrado Alfred Bauer. Nagrado podelujejo filmom, ki odpirajo nove perspektive v filmski umetnosti. Film "Wer wenn nicht wir" pripoveduje o ljubezni med pisateljem Bernwardom Vesperjem ter poznejšo nemško teroristko in soustanoviteljico teroristične skupine Frakcija rdeče armade Gudrun Ensslin.

Srebrnega medveda, veliko nagrado žirije je prejel "The Turin Horse" (Konj iz Torina) madžarskega režiserja Bele Tarra. Srebrnega medveda za scenarij pa sta prejela ameriški režiser Joshua Marston in Albanec Andamion Murataj za film "The Forgiveness Of Blood". Film, ki ga je zrežiral Marston, je bil posnet v Albaniji in osvetljuje vpliv nasilja v družini. Pripoveduje o najstniku, čigar družina se zaplete v krvno maščevanje.

Nagrado za prvenec je dobil ameriški režiser Andrew Okpeaha MacLean za "On the Ice".

Zlati častni medved v roke nemškemu igralcu

Častnega zlatega medveda pa so že v petek izročili nemškemu igralcu Arminu Mueller-Stahlu. Ta je v 50-letni karieri utelesil raznolike karakterje in sodeloval z režiserji, kot so Costa Gavras, Andrzej Wajda, Jim Jarmusch in Steven Soderbergh.

Letošnja izdaja Berlinala je združila okrog 400 filmov. V glavnem tekmovalnem programu se je za zlatega in srebrne medvede potegovalo 16 filmov. Berlinale se bo uradno sklenil v nedeljo. Lani je zlatega medveda za najboljši film Berlinala prejel turško-nemški film Med (Bal) režiserja Semiha Kaplanogluja.