"Toliko stvari sem doživela te dni, da zlatega odličja še nisem podoživela in se na to tudi ne osredotočam. Za slavje bo več kot dovolj časa. Veleslalomska tekma je bila zelo izenačena. Pritisk na startu je bil velik, potem pa kratko slavijo in prireditve, ki so se kar nizale. Spala sem zelo malo, adrenalin je bil zelo visok in prav zato je bilo spanja malo. Preprosto je bilo preveč adrenalina in tudi če bi hotela zaspati, nisem mogla," je uspeh podoživela Mazejeva.

Črnjanka je v zadnjih treh letih na velikih tekmovanjih osvojila pet odličij, tudi zlato, in s tem dokazala veliko psihično trdnost. O načrtovanju forme in najboljši pripravljenosti prav na veliki tekmi že tretje leto zapored pa je dejala. "Težko je načrtovati formo ... Preden sem prišla na SP, sem vedela, da bo lahko le en teden zelo kvaliteten. Ker mi sezona ni tekla po načrtih, sem stavila vse na zadnji teden, ko je bila na programu tudi moja najpomembnejša tekma sezone, ki mi je prinesla največji uspeh. Imam dve kolajni, med drugim zlato, ogromno mi pomeni tudi to, da sem bila edina iz svetovnega vrha, ki sem tekmovala v vseh disciplinah in sem bila vedno v boju za najvišja mesta."

Tik pred SP se je spočila v krogu svojih domačih v Črni na Koroškem. "Ker sem nastop pred SP v Zwislom izpustila, da sem uredila težave s poškodbo, sem imela en dan prosto, da sem doma napolnila 'baterije'. Lepo je biti z družino, to mi je zelo pomagalo. Tudi z mojim psom, zlatim prinašalcem, sem se videla in končno se je njegovo ime upravičilo. Vseskozi sem mu govorila, da moramo zmagati, če si že zlati prinašalec."

Tretja zlata medalja v karieri

Tina Maze je 17. februarja osvojila štirinajsto odličje in drugo slovensko zlato na dosedanjih SP, prvo zmago je v zakladnico primaknila Mateja Svet v Vailu leta 1989 v slalomu. Za Mazejevo je bila to druga medalja na letošnjem SP po srebru v superkombinaciji, skupaj pa že tretja v karieri, saj je srebro v veleslalomu osvojila že na zadnjem SP pred dvema letoma v Val d'Iseru. Ima še dve srebrni olimpijski odličji z lanskih olimpijskih iger v Vancouvru, letos pa je na SP ob dveh odličjih še dvakrat osvojila peti mesti.

Poleg dveh odličij je na SP dobila še kopico nagrad, med drugim tudi 60.000 evrov denarnih nagrad za uvrstitve, dobila je avtomobil na žrebanju ... "Noro, a ne. Največ mi pomeni, jasno, zlata kolajna. Poleg tega sem prijetno presenečenje doživela po zmagi v veleslalomu. Prišla sem v šotor Audija, potegnila kuverto in zadela audi A1. Ko gre, gre. Najprej pa moram avto tudi dobiti, šele potem bom razmišljala, kaj bom z njim."

Zvezdniški status tudi v tujini

Uspehi so prinesli Mazejevi, ki je tudi zelo fotogenična, zvezdniški status, tudi v tujini. O tem je menila: "Ko zmagaš, je pozornost večja, vendar če niso na vrhu, ljudi ne zanimaš. Sama sem sicer doma na snegu, druge stvari pridejo zraven." Osvojeni odličji sta ji prinesli kopico obveznosti, tudi prijetne. "Pravijo mi, da v Sloveniji vlada prava evforija in mislim, da bo v Ljubljani na sprejemu prav zanimivo. Žal pa ne bom mogla v domačo Črno, ker me že v ponedeljek čaka pot v Skandinavijo na naslednje tekme svetovnega pokala v Aereju in tudi tam imam možnosti, da kaj dosežem. Seveda imam še naprej cilje, tudi o tretjem mestu v skupnem seštevku bo potrebno še razmisliti in tekmovati kar najbolje."

Sedemindvajsetletna Tina Maze, najboljša slovenska športnica lanskega leta, ni bila gotova, če bo na SP leta 2013 v Schladmingu še tekmovala. "Schladming? To pa je časovno malce predaleč. Ne vem, če bom tam nastopala. Dejstvo je, da nisem več najmlajša tekmovalka, o odločitvi pa kdaj v prihodnosti."

Skoraj brez pripomb na organizatorje

O organizaciji SP v Nemčiji je menila: "To je bilo zelo dobro organizirano prvenstvo. Proge so bile dobro pripravljene, tudi za ženski slalom predzadnji dan SP ni bilo lahko pripraviti proge, le petkov moški veleslalom je zaradi pretoplega vremena potekal v razmerah, ki niso bili poštene do vseh, narava je naredila svoje. Kar se merjenja časov tiče, tu so bile težave in mimo tega ne moremo."

Tina Maze je bila 12. februarja 11. na superveleslalomu, prvi disciplini prvenstva. Sprva so ji po prihodu pripisali in na zaslonih v ciljni areni objavili bistveno slabši čas. Šele po slabih desetih minutah so ga spremenili na 1:25,06; pred tem je bil dobre pol sekunde slabši. Tudi pri času Švicarja Didierja Cucha, ki je bil srebrn na smuku, se je na zaslonu v cilju pojavila napaka.

Ure se namreč sploh niso ustavile in so tekle naprej tudi, ko je bil Švicar že v cilju. Podobnih primerov je bilo še nekaj. Po smuku na superkombinaciji 14. februarja je italijanska reprezentanca vložila protest, saj je menila, da čas pozneje srebrnega Christofa Innerhoferja ni pravilen, vendar so protest organizatorji zavrnili ter obrazložili, da so bili vmesni časi res napačni, končni dosežek pa pravilen.