V ciljni areni je Tina Maze zmagoslavno dvigovala roke v zrak in delala že tradicionalna kolesa, medtem ko se je iz zvočnikov slišal napev "Slovenija gre naprej". Na glavni tribuni je bilo nekaj deset navijačev s slovenskimi zastavami in ostalimi rekviziti, na drugi strani cilje arene je slavila še druga skupina. Zdelo se je, da je vse ostalo zbledelo in utihnilo… Kot bi slika zamrznila - vidna je bila le slovenska trobojnica, slišni pa vzkliki navijačev: "Kdor ne 'škija' (smuča, op.p.), ni Črnjan!" Nepopisno slavje je pospremil še zvok Zdravljice. Vse ostalo je postalo nepomembno.

Tina Maze je odpeljala veleslalom kariere. Cel teden je delovala odločno in sproščeno, takšna je bila tudi na progi. S suverenim smučanjem je s številko ena na hrbtu pridobila zajetno prednost pred tekmicami, na drugi (zdelani) progi, ki se je spreminjala v kopališče, pa ubranila prednost za devet stotink. Ravno za toliko, kot je pred dvema letoma zaostala za zlato kolajno. Osvojila je drugo zlato odličje za Slovenijo na velikih tekmovanjih, prvo je osvojila Mateja Svet leta 1989 v Vailu. "Končno me je nekdo uslišal, kajti stotinke so mi bile tokrat naklonjene," je olajšano dejala Tina Maze. "Poteka drugega teka nisem spremljala. Slišala sem le, da je Federica Brignone prevzela vodstvo. Tako sem vedela, da mi ne preostane nič drugega kot popoln napad. Pritisk je bil velik," je dodala. Še posebno dobro je opravila s prvo progo. Jure Košir je dejal, da je smučala po moško. "V prvi vožnji se je veliko odločilo. Vedela sem, da na progi ne smem pustiti nobene stotinke in moja želja se je uresničila. Svetovno prvenstvo je nekaj posebnega. Na njem ne pride v poštev nič drugega kot popoln napad," je dejala svetovna prvakinja.

Da se je lahko pognala po progi, je morala čakati dve uri, kajti zaradi megle je bil start prestavljen na 12. uro. Večkrat se je morala pripraviti na nastop, pa potem spet čakati. "Dolgo je trajalo, preden se je začela tekma. Težko se je večkrat pripravljati na start in ogreti. Vseskozi sem bila na trnih. Toda ko sem startala, sem bila kot bik, ki ga spustijo z vajeti." Včeraj zvečer so ji v hotelu slovenske reprezentance pripravili sprejem, navijači jo bodo z vsaj dvema kolajnama okoli vratu v Ljubljani lahko najverjetneje pozdravili v nedeljo popoldan. Toda časa za slavje še ne bo, kajti jutri je nova tekma, cilj pa jasen. "Velike zabave ne bo, ker hočemo kolajno dobiti še v slalomu," je odločen trener Livio Magoni. Že zdaj je Slovenija na tretjem mestu po številu kolajn.

Riescheva ji privošči naslov

Ko je Tina Maze stala na najvišji stopnički v ciljni areni in je napovedovalec oznanil, da sledi slovenska himna, se je pri slo venskem taboru ustavila Maria Riesch. S širokim nasmeškom je gledala proti sve tovni prvakinji in zaploskala. "Zelo sem vesela za Tino. V zadnjih letih je osvojila veliko srebrnih kolajn, vedno pa je za zlatom zaostala le nekaj stotink. Privo ščim ji prvo zlato kolajno. Obe sva del ekipe Milkinih smučark, zato se dobro poznava. Sva tudi približno enako stari in se večkrat druživa. Tina mi je pri srcu, zato sem vesela zanjo," je dejala nemška zvezdnica, ki včeraj ni imela sreče. Po prvi vožnji je bila četrta, v drugi pa od stopila.

Maruša Ferk izgubila občutek

Druga slovenska predstavnica na vče rajšnjem veleslalomu je bila Maruša Ferk. Nastop v disciplini, v kateri si je obetala najmanj, je končala na 16. mes tu. "V prvi vožnji sem se vrgla proti dnu, proga pa je bila zelo načeta, saj je bilo na njej precej grbin. Samo sebe sem pre senetila, kako sem se lotila proge. V drugi vožnji sem izgubila občutek, za ostanek pa je bil prevelik," je dejala Fer kova, ki bo jutri nastopila še v slalomu.

Pokleknil sem pred svetovno prvakinjo