"Vse zasežene dokaze, pridobljene pri preiskovalnih dejanjih, zbrana obvestila in ostale ugotovitve bo posredovala Okrožnemu državnemu tožilstvu v Ljubljani, ki usmerja navedeni predkazenski postopek. Zaradi nadaljnjih postopkov policije in zaradi zavarovanja samega predkazenskega postopka pa več informacij ne moremo posredovati," so danes za STA povedali na PU Ljubljana.

Kriminalisti so med sredino akcijo izvedli 21 hišnih preiskav pri različnih fizičnih osebah in gospodarskih družbah, in sicer zaradi suma storitve različnih gospodarskih kaznivih dejanj in korupcije. Petim osebam so odvzeli prostost, vendar so vse osebe že na prostosti.

Kriminalisti so se v sredo mudili tudi na sedežu družbe Tušmobil v Ljubljani, na sedežu Tuš Holdinga v Celju in na Agenciji za pošto in elektronske komunikacije (Apek), kjer so opravili informativne pogovore z nekaterimi zaposlenimi.

Po neuradnih informacijah naj bi kriminalisti preverjali sum storitve kaznivega dejanja glede brezplačne podelitve frekvenc za mobilno telefonijo Tušmobilu. Apek je namreč Tušmobilu brezplačno dodelil frekvence v pasu 1800 Mhz, potem pa še frekvenco za UMTS. Temu so nasprotovali drugi mobilni operaterji, ki so za frekvence odšteli precej denarja.

Policija naj bi pod drobnogled vzela tudi dve pomurski podjetji, pri čemer se omenja ime direktorja podjetja Telesis Daniela Copota, ki je bil v času nepravilnosti član sveta za elektrokomunikacije na Apeku. V Postojni naj bi preverjali podjetnika, ki je imel v času spornih poslov franšizo Tušmobila.

Tuš Holding pa je popoldne ponovno poudaril, da sredina preiskava nikakor ni bila usmerjena na poslovanje podjetij Tuš Holdinga. "Epilog preiskave, pri katerem ne v podjetju Tušmobil in ne v katerem koli od drugih podjetij Tuš Holdinga ni odvzeta prostost nobeni osebi, pa jasno priča o nevpletenosti našega podjetja," so zapisali.

Dodali so še, da Mirko Tuš po njihovih podatkih tudi nikoli ni bil lastnik stanovanja, ki ga omenjajo mediji, zato ostro zanika kakršno koli osebno vpletenost v očitane procese. Sum neposredne osebne vpletenosti Tuša se po njihovih podatkih nanaša na en mobilni telefon.

Po neuradnih podatkih naj bi namreč nekdanji direktor Apeka Tomaž Simonič od Tušmobila v zameno za brezplačno dodelitev koncesije prejel tri stanovanja, enega tudi v Piranu, in več mobilnih telefonov.

Preiskava naj bi potekala tudi pri Gorazdu Lukmanu, ki je bil posrednik pri predaji stanovanja v Piranu. Bil naj bi prvi lastnik stanovanja Kinopodjetje Celje, ki ga je prevzel Tuš. Stanovanje naj bi nato leta 2005 prešlo v last družbe GM Invest, ki je v lasti Lukmana, nadzornika podjetja Engrotuš. Leta 2008 naj bi lastnik stanovanja postal Simonič, in sicer tik po tem, ko je Tušmobilu dodelil licenco za UMTS-telefonijo.

Do teh dogodkov sicer prihaja prav v času, ko Tušmobil utrjuje svoj položaj tretjega največjega slovenskega mobilnega operaterja, še poudarjajo v Tuš Holdingu in izpostavljajo, da je Tušmobil vse frekvence pridobil zakonito in transparentno.

"Želimo poudariti, da je vrhovno sodišče septembra 2010 potrdilo odločitev Upravnega sodišča RS, s katero je slednje zavrglo tožbo na odpravo odločbe o dodelitvi frekvence. Zanimivo je, da se neutemeljeni očitki pojavljajo prav v času, ko se je v javnosti pojavilo zanimanje za tožbe, ki jih je Tušmobil vložil zaradi zlorabe položajev telekomunikacijskih družb na slovenskem trgu," so še zapisali.

O preiskavi pri Mirku Tušu smo poročali tudi v današnjem Poslovnem Dnevniku.