Po torkovem večnem derbiju v Podmežakli, kjer je kazalo na podaljšek in delitev treh točk, izteklo pa se je s srečno zmago Olimpije, imajo najboljši izhodiščni položaj Ljubljančani. Ti bi se lahko ob ugodnem razpletu na preostalih igriščih v četrtfinale uvrstili že po nedeljski tekmi z Medveščakom, Jeseničani pa bodo, kot kaže, trepetali vse do konca.

"Verjamem, da bosta v izločilnih bojih oba slovenska kluba. Olimpija ima že zdaj štiri točke naskoka, Jesenice pa igrajo zelo lep hokej, vendar imajo na domačem ledu na svojih plečih nekoliko preveliko breme. To se je poznalo na nekaterih zadnjih dvobojih v Podmežakli," ugotavlja selektor reprezentance Matjaž Kopitar, ki te dni v domovini analizira formo kandidatov za bližajoče se svetovno prvenstvo na Slovaškem. "Na derbiju in še na nekaterih tekmah nisem videl nič takšnega, kar bi me lahko presenetilo. Za zdaj gre vse po načrtih," je bil jedrnat selektorjev odgovor na vprašanje, v kolikšni meri je bila v zadnjih dneh popisana njegova beležka.

Kopitar je v Evropi že dobra dva tedna. Vmes se je podal tudi v Bratislavo in si z zanimanjem ogledal močan prijateljski turnir ter okolico, kjer bo čez dva meseca nastanjena slovenska reprezentanca. Svoj čas pred jutrišnjim odhodom k sinu Anžetu v Los Angeles (v Slovenijo se bo znova vrnil 15. marca in začel trenirati z nekaterimi hokejisti, ki bodo predčasno končali sezono) je v torek izkoristil za obisk Podmežakle in bil z videnim na derbiju zadovoljen: "Jeseničani so imeli ogromno priložnosti, a so imeli težave pri realizaciji. Resda so se vrnili po zaostanku z 0:3 in imeli pozitiven trenutek v svojih rokah, a vseeno ostali brez točke, čeprav sem upal na podaljšek, ki bi bil ugoden za oba tekmeca."

O dogodkih v izdihljajih tekme, ki so v hokejskih krogih dvignili precej prahu in povzročili val polemik, ima Kopitar jasno stališče. "S tribune resda nisem najbolje videl, kaj sta imela Robar in Hughes, vendar to niti ni pomembno. Če je sodnik, ki je merodajna oseba na ledu, dvignil roko, potem je prekršek bil," je povedal selektor, ki je izredno zadovoljen z delom mladih jeseniških napadalcev Roka Tičarja, Žige Jegliča in Roberta Saboliča. "Čeprav na derbiju niso prispevali nobenega gola, so igrali solidno in si priigrali veliko priložnosti, a faktor sreče ni bil na njihovi strani. Vsekakor je njihov napredek v letošnji sezoni očiten," je krajši pogovor sklenil Kopitar.