Egiptovski funt je padel na najnižjo vrednost v zadnjih šestih letih, investitorji pa množično bežijo iz države. Kljub temu je padec denarne valute po mnenju analitikov manjši od pričakovanega.

Banke so že odprle svoja vrata, borza vrednostnih papirjev ostaja zaprta vsaj do prihajajoče nedelje.

Vladne finance ostajajo problematične, očitno pa se je stanje od prejšnjega tedna že stabiliziralo. Sicer so se delnice egiptovskih podjetij, ki kotirajo tudi na londonski borzi, torej kjer je bilo trgovanje nemoteno, pocenile.

Osrednji indeks egiptovske borze se je dva dni pred zaprtjem (27. januarja) zmanjšal za sedemnajst odstotkov. Egiptovski funt se je izkazal za bolj trdoživega od pričakovanj – dolar se je od začetka nasilnih protestov 25. januarja v primerjavi z egiptovskim funtom podražil zgolj za 2,3 odstotka.

Preberite še o današnjih razmerah v Egiptu: protestniki blokirali upravni kompleks, prebivalci ne morejo do dokumentov.

Egiptovska centralna banka še ni posegla z ukrepi za stabilizacijo denarne valute, obstajajo pa govorice, da to s prodajo ameriških dolarjev in nakupom egiptovskih funtov počnejo banke v lasti državi.

Pomanjkanje denarja pa je prišlo po vladni dražbi zakladnih menic in ukazu o nedeljskem odprtju bank, posledice česar so bile dolge vrste v bankah, saj so prebivalci želeli dvigniti svoje prihranke prvič po približno tednu dni, odkar so bile banke zaprte.

Dvig je bil omejen na 50.000 egiptovskih funtov (6200 evrov) in 10.000 dolarjev (7380 evrov) v tuji valuti.

Kljub omejitvi dvigov in domnevni prodaji dolarjev pa banke niso zmogle zagotoviti zadostne količine denarja za nakup zakladnih menic v vrednosti 15 milijard egiptovskih funtov (1,85 milijarde evrov) z 11-odstotno obrestno mero. Vlada je morala zato zmanjšati načrtovano vsoto posojila – po poročanju tiskovne agencije Reuters za vsaj eno milijardo funtov.