Vesna Fabjan in Katja Višnar sta poskrbeli za zgodovinski uspeh slovenskega teka na smučeh, potem ko sta na osmem sprintu v letošnji sezoni osvojili prvo in drugo mesto. Ekipni uspeh je dopolnila še Alenka Čebašek z uvrstitvijo v četrtfinale, na koncu je bila 13.

Kljub nekoliko okrnjeni konkurenci v Ribinsku, nekatere najboljše, vključno s Petro Majdič, so oddaljeno rusko prizorišče zaradi bližnjega svetovnega prvenstva raje izpustile, pa uspeh slovenskih tekačic na smučeh ni zato nič manjši. Fabjanova je ponovila lanski uspeh s tega prizorišča, kjer je prav tako zmagala, le nekaj centimetrov za njo je zaostala Višnarjeva, do prvih točk svetovnega pokala pa je prišla še Čebaškova, ki ji je za uvrstitev med najboljših dvanajst zmanjkala le stotinka sekunde.

Višnarjeva in Fabjanova sta že v kvalifikacijah pokazali, da mislita skrajno resno, saj sta dosegli prvi in drugi čas. V četrtfinalnih bojih sta suvereno nadzorovali tek in se kot prvi v svojih skupinah prebili naprej v polfinale. Višnarjeva je v polfinalu z lahkoto tekla ob boku Kowalczykove. Poljakinja je sicer narekovala ritem, Višnarjeva pa ji je sledila in se tako z drugim mestom tretjič v karieri prebila v najboljšo šesterico. V drugi polfinalni skupini je imela Fabjanova nekoliko več težav ob ekipnem delu obeh Italijank. Po fotofinišu pa je Besničanka premagala Arianno Follis ter se tako neposredno uvrstila v finale.

Slovenski tekačici sta tako že ponovili lanski uspeh, ko sta se obe uvrstili v finale Ribinska v sprintu. Letos so se za končno zmago ob Višnarjevi in Fabjanovi udarile še Italijanke Magda Genuin, Marianna Longa in Follisova ter vodilna v skupnem seštevku Kowalczykova. Slovenki sta uprizorili hiter start, stopili na čelo kolone in v ospredju tekli tudi na strmem vzponu in spustu. Iz ozadja je napadala Kowalczykova, ki je poskušala prehiteti tudi v ciljni ravnini. A sta bili Fabjanova in Višnarjeva pripravljeni na njen napad, uspešno sta ga odbili in si priborili zgodovinski uvrstitvi v karieri. Fabjanova je ponovila lanski uspeh, Višnarjeva pa je poskrbela za dvojno slovensko zmago.

Ponovila lansko zmago

"Resnično sem vesela, to je res krasno. Tukaj v Ribinsku vedno rada nastopam, tudi danes pa mi bo še kako ostal v spominu. Ponovila sem lansko zmago, za zgodovinski uspeh pa je z drugim mestom poskrbela še Katja. Slovenke smo glede na to tekmo, sploh ob odsotnosti Petre Majdič, že prava velesila tega športa," je po tekmi povedala Fabjanova.

"Neverjetno, res! Že to, da sva bili obe v finalu, je bil velik uspeh. Nato sva upali, da bova že takoj od starta naprej v ospredju in bi tako sami lahko narekovali tempo, kar nama je tudi uspelo. To nama je uspevalo vse do cilja in res, neverjetno - prvo in drugo mesto. Sem zelo zadovoljna z mojim tekom, kaj naj sploh še rečem ... V polfinalu sem odtekla taktično, v zaključku sem varčevala z močmi, saj sem videla, da sem močna. Nisem imela problemov s trdimi nogami ali čem podobnim, skratka res sem se počutila odlično. Tudi v finalu sem takoj vedela, da se lahko enakovredno borim z ostalimi in da mi ne bo zmanjkalo moči. Vesela sem, da mi je uspelo in sem prišla do drugega mesta. To je vsekakor eden najlepših dni v mojem življenju," pa je po tekmi dejala Višnarjeva.

V moški konkurenci je zmagal Rus Aleksej Petuhov pred Norvežanoma Olo Vignom Hattestadom in Andersom Gloeerssnom. Slovenija je prav tako imela svojega predstavnika, a Boštjan Klavžar se je poslovil že po kvalifikacijah, kjer je osvojil 38. mesto. Za uvrstitev v izločilne boje je 20-letniku zmanjkala le dobra sekunda.

V nedeljo bodo v Ribinsku na sporedu še štafetni obračuni.