"Danes sicer lahko vsak ocenjuje kriminalistično delo, čeprav deluje na povsem drugem profesionalnem področju. Pomembno pa je, da nihče, razen državnega tožilstva, ne more odločati o kazenskem pregonu," so se v sporočilu za javnost na obtožbe Svetovalnice Akcija odzvali na Generalni policijski upravi (GPU).

Po njihovih navedbah predstavnik svetovalnice v svojih izjavah uporablja tudi žaljiva poimenovanja policistov, "ki niso dostojna nikomur". Dejal je tudi, "da se bomo srečali na sodišču". In ima prav, opozarjajo na policiji: "Računati mora tudi s tem, da se bo morda moral na sodišču zagovarjati zaradi svojih žaljivih izjav na račun posameznih policistov".

Policija je v svojih odgovorih glede omenjenega primera večkrat poudarila, da je vse zbrane ugotovitve posredovala na Okrožno državno tožilstvo v Slovenj Gradcu v obliki poročila.

Z do sedaj zbranimi obvestili in dokazi pa policija ni potrdila suma, da je bilo storjeno kaznivo dejanje spolnega napada na osebo, mlajšo od petnajst let. Prav tako policija po njihovih trditvah ne prikriva resnice, ampak je o vseh ugotovitvah obvestila državno tožilstvo.

GPU: Kriminalist ni ravnal nestrokovno in nekorektno

Na Generalni policijski upravi zavračajo navedbe, da je kriminalist ravnal nestrokovno in nekorektno, zavračajo pa tudi očitke glede nekorektnega sodelovanja s strokovnimi službami.

Policija je sicer v torek poudarila, da je v tem primeru odrejen nadzor, ki bo preveril vse morebitne nepravilnosti. Če se bodo pokazale tudi druge napake pri obravnavi primerov, potem bodo sprejeti ukrepi za odpravo ugotovljenih pomanjkljivosti pri obravnavi podobnih primerov v prihodnje. "Ne bomo pa dovolili šikaniranj in neutemeljenih obtožb na račun korektnega dela posameznih kriminalistov," so zapisali na policiji.

Prepričani so, da izjave predstavnikov svetovalnice niso v otrokovo korist in verjetno zasledujejo druge interese. Ne glede na to pa bo "policija preiskavo vodila nepristransko, pri čemer bo upoštevala dejstva strank v postopku, ki so pomembna za ugotavljanje dejanskega stanja v predkazenskem postopku, nikakor pa ne bo poteka preiskave prilagajala interesom posameznih strank".

V svetovalnici Akcija! delo policistov v primeru domnevno spolno zlorabljene deklice s Koroške ocenjujejo kot nestrokovno, saj v treh mesecih niso uspeli končati preiskave. "Dokaze imamo, da dva meseca sploh niso vodili preiskave," je v torek poudaril psiholog Matic Munc iz svetovalnice.