Türk je opozoril, da bo tudi ob prvih znakih gospodarskega okrevanja v Sloveniji potrebno storiti več za boljše delovanje gospodarstva in socialno varnost ljudi ter za odpiranje novih razvojnih možnosti, zlasti za pripadnike mlade generacije. "Naloge danes niso manjše ali manj zahtevne od nalog, ki so se postavljale v ospredje pred letom dni, prej nasprotno. Zato potrebujemo vso energijo doma, pa tudi čim boljše mednarodno sodelovanje," je nagovoril diplomate.

Türka skrbi tudi pomanjkanje enotnosti in odločnosti pri uvajanju potrebnih sprememb v Evropski uniji. "Evropa se spremembam v mednarodni skupnosti ne prilagaja dovolj hitro. Začeli smo zaostajati v gospodarski rasti in inovativnosti. V primerjavi z novimi centri gospodarske in politične moči se Evropa zdi okorna in toga", je ocenil.

Dodal je, da EU potrebuje premišljeno imigracijsko in integracijsko politiko, ne pa prisilnih izgonov, restriktivnega vizumskega režima in postavljanja zidov. Hkrati je izpostavil, da mora EU pospešeno pristopiti k procesu oblikovanja svojih prioritet na področju skupne zunanje in varnostne politike. Ta mora vsebovati jasnejšo določitev prioritet in sodelovanje z vzhodnimi sosedami po Türkovem mnenju zasluži prvo mesto med njimi. Prav tako ne sme zastati širitveni proces EU.

Türk je ocenil, da je Slovenija v preteklem letu na zunanjepolitičnem področju pokazala veliko angažiranost, iniciativnost in energičnost tako na bilateralnem kot na multilateralnem področju ter dosegla viden napredek v odnosih s sosedami. Ob letošnjem obeleževanju 20. obletnice neodvisnosti je Slovenija lahko ponosna na svoje zunanjepolitične dosežke v tem kratkem obdobju, je prepričan predsednik.

Spomnil je, da je Slovenija z vstopom v OECD zaključila proces integriranja v mednarodne organizacije. Sedaj Slovenija ponovno kandidira za nestalni sedež v Varnostnem svetu Združenih narodov in Türk je prepričan, "da bomo s svojim angažiranjem ponovno dokazali, da je Slovenija konstruktivna članica mednarodne skupnosti".

Türk je na današnjem tradicionalnem ponovoletnem srečanju izpostavil pomen diplomacije in prispevek veleposlanikov ter diplomatov, ki razvijajo sodelovanje s Slovenijo. Posebej pa se je zahvalil za prispevek apostolskega nuncija. Santos Abril y Castello namreč prav v teh dneh zaključuje svoj mandat v Sloveniji. Njegovo kompetentno delo pa je po Türkovih besedah pomagalo krepiti odnose med Slovenijo in vsemi državami, s katerimi jih povezuje diplomatska komunikacija.

Santos Abril y Castello je kot dekan diplomatskega zbora ocenil, da je bilo leto 2010 za Slovenijo leto velikih dosežkov. Spomnil je na potrditev arbitražnega sporazuma o meji s Hrvaško in prispevek Slovenije k skupni zunanji in varnostni politiki EU ter na tristransko srečanje predsednikov sosednjih držav, "ki je simboličen prikaz tega, kako se lahko naša sedanjost in prihodnost gradita na dialogu, odpuščanju in naši zmožnosti razumskega dojemanja zgodovine ter naših preteklih zamer, neuspehov in uspehov."