"Pred minulim božičem smo dobili odločbo oddelka za gospodarske dejavnosti in promet Mestne občine Ljubljana (MOL), v kateri nam zaračunavajo takso za table z imenom našega hotela. Gre za tipske modre table, imenovane tudi 'molis', ki jih je postavila občina," je razložil Gregor Jamnik, direktor hotela Slon, in dodal, da te dodatne finančne obremenitve ne bodo plačali.

"V odločbi nam zaračunavajo vzdrževanje teh tabel. 3456 evrov za lansko in 5900 za letošnje leto je precej velik znesek za vzdrževanje obcestnih tabel. Menimo, da prihaja na tak način do nove obdavčitve," meni Jamnik. Plačilu te nove takse naj bi nasprotovala večina ljubljanskih hotelov in mladinskih hotelov, med drugimi Grand hotel Union, City hotel, hotel Park, Austria Trend hotel, Mons, M hotel, A hotel in hostel Celica.

"V kriznih časih, ko pada zasedenost hotela in s tem tudi cene, je takšna odločitev občine nesprejemljiva. O njej se z nami ni nihče posvetoval, niti nas ni vnaprej o tem obvestil. Pogovarjal sem se tudi s kolegi direktorji v tujih hotelih in takšne ureditve, da bi plačevali za tipske table v mestu, nikjer ne poznajo," je zaključil Jamnik.

Nekaj več kot 5000 evrov letne takse bi po novi odločbi moral plačati tudi hostel Celica na Metelkovi. "Mi si takšnega stroška ne moremo privoščiti. Če bo občina vztrajala pri svoji odločitvi, naj pač table odstranijo," pa je dejal Tomaž Juvan, direktor zavoda Šouhostel, in dodal, da so pri postavitvi tabel občini plačali znesek, ki je zajemal tudi vzdrževanje, zdaj pa so odlok spremenili.

Za mnenje o tej novi obremenitvi za prenočišča smo povprašali tudi na Zavod za turizem Ljubljana, kjer pa o novi občinski odločbi nimajo pojma. "Tega ne moremo komentirati, saj odločbe ne poznamo, niti ne vemo, na kaj se nanaša. Tako nam tudi ni bilo treba nobenega seznaniti s tem," je bila nad vprašanji presenečena direktorica zavoda Barbara Vajda in dodala, da v Ljubljani ta signalizacija tudi ni preveč dobro urejena in bi veljalo narediti kakšne spremembe.

Za pojasnila smo povprašali tudi na MOL, vendar so nam odgovore obljubili v tem tednu.