Od ameriške vlade je hitro prišla razlaga za incident s pticami – škorce so namreč zastrupili, ker so njihovi izločki prihajali v stik s hrano drugim živalim z bližnjih kmetij, zaradi česar je obstajala možnost širjenja okužb. Ker pa je pomrlo pet tisoč škorcev, je vlada morala reagirati in zadevo razjasniti.

Uporabili so strup DRC-1339, čudi pa jih, da so ptice uspele odleteti tako daleč, preden so poginile. Strokovnjaki tudi opozarjajo, da poginuli škorci niso nevarni za zdravje.

V primeru poginulih škorcev je krivec torej znan, kaj se je zgodilo okoli dvesto mrtvim kravam v Wisconsinu, pa nihče ne ve. Prve informacije kažejo na to, da so poginile zaradi pljučnice, vendar nihče ne zna povedati, kako so se okužile.

Čeprav strokovnjaki trdijo, da ni nobene povezave med množičnimi pogini živali po svetu, še vedno obstaja dvom, saj se smrti dogajajo praktično v istem času. Od Švedske do Brazilije so v zadnjih tednih našli na stotine ali celo tisoče poginulih ptic, rakov, rib, zdaj pa še krav.