KGZS ob spremljanju gibanja cen ugotavlja, da kmetje, pridelovalci pšenice in drugih poljščin ter rejci živine, tudi za prirejo mleka, ne beležijo povišanih odkupnih cen. Ob tem navajajo podatek, da je bila lani skoraj vsa v Sloveniji pridelana in ponujena pšenica v povprečju odkupljena po ceni od 100 do 130 evrov za tono. Po višjih cenah je bila odkupljena pšenica šele kasneje, v jeseni, ko so svetovne borze začele dvigovati ceno.

Cena mleka je v letu 2009 padla z 0,34 evra za kilogram na 0,24 evra za kilogram in se v tem trenutku giblje nekje v območju okoli 0,30 evra za kilogram, navajajo na zbornici in dodajajo, da odkupna cena pšenice v Sloveniji in tudi odkupna cena mleka nikakor nista razlog za podražitev hrane.

Po mnenju KGZS je v Sloveniji izjemno neurejeno stanje na spremljanju vhodnih cen na kmetijo, izhodnih cen s kmetije in v celotni živilski verigi. Podatki po navedbah KGZS kažejo, da je slovenska trgovska mreža v povprečju, kar zadeva cene hrane in marž, precej dražja, kot so trgovske mreže v sosednjih evropskih državah.

KGZS opozarja na "nepravično" porazdelitev dobička znotraj verige od primarne proizvodnje do potrošnika. Kmet po mnenju zbornice dobi bistveno premajhen delež. Zbornica se zavzema za vzpostavitev ustreznih razmerij znotraj verige in pravičnejšo cenovno razmerje med pridelavo, predelavo in trgovino. Če dogovori glede tega ne bodo možni v prvi polovici letošnjega leta 2011, bo po mnenju zbornice morala vmes poseči vlada z ustrezno zakonodajo, ki bo opredeljevala pogoje za odkup, prodajo, marže in plačilne roke.

Po podražitvah kruha za do okoli 12 odstotkov se bodo po napovedih nekaterih proizvajalcev v prihodnjem obdobju za do deset odstotkov podražili meso in mesni izdelki, konec januarja se bodo dvignile še cene jajc za pet odstotkov, s februarjem pa tudi cene mleka in mlečnih izdelkov v povprečju za 3,5 odstotka ter olja za deset odstotkov.