Vzrokov za razmeroma slabo stanje medijske krajine v Sloveniji je po Jurijevih besedah več in jih je težko pripisati samo eni oblasti. Eden od ključnih vzrokov pa je naša zakonodaja oziroma kazenski zakonik, ki je stopil v veljavo oktobra 2008 in je bil sprejet pod taktirko takratnega pravosodnega ministra Lovra Šturma, je dejal na novinarski konferenci.

Ta zakon je namreč, kot pojasnjuje Juri, uzakonil možnost, da pregon zoper novinarje, novinarske hiše in urednike ni samo predmet zasebnih obravnav, ampak ga lahko izpelje tožilstvo. Po njegovih besedah gre za pregon zaradi dejanj zoper čast in dobro ime, ko se ta nanašajo na uradne osebe. Ti primeri so, kot pravi, zelo odmevni in mečejo resno senco na iskrena prizadevanja vlade, da bi izboljšali medijsko krajino in širili medijsko svobodo.

Določb, ki "ožijo medijsko svobodo in pravzaprav ustrahujejo novinarje", iz zakonika še niso izbrisali, verjetno zato, ker si je vlada zadala cilj, da bo zakonik spremenila celovito, je dejal Juri. A po njegovem mnenju na tem delajo prepočasi, kajti v dveh letih se že odvijajo zgodbe, ki škodujejo ugledu Slovenije.

Nedopustnost zaporne kazni

Nedopustne se mu zdijo določbe o predvideni zaporni kazni, ki za kazniva dejanja zoper čast in dobro ime, obrekovanje in razžalitev gre od najmanj treh mesecev do enega leta. Zakonik pa je tudi omogočil, da se pregon razširi tudi na odgovorne urednike in medije, ki to objavljajo, pojasnjuje Juri. Po njegovem mnenju gre za "težak anahronizem".

Tožbe naj bodo, ampak zasebne, je dejal vodja poslanske skupine Zares, ki poudarja, da ne problematizirajo pravice, da se nekdo pred obrekovanjem in žalitvami brani na pravni način. "Ne želimo pa, da se ustvari kasta privilegiranih uradnikov, ki to prepustijo tožilstvu," pravi. Tožilstvo lahko po njegovih besedah bistveno bolj učinkovito in kompetentno izvrši pregon zoper novinarja.

Najprej se želijo lotiti te spremembe, nato pa celovite aktualizacije kazenskega zakonika, je dejal Juri. Pobuda je po njegovih besedah jasen poziv koaliciji, naj začne delati in naj se ukvarja tudi s to problematiko. Predlog bodo najprej poslali v koalicijsko usklajevanje.

Predlog poslancev Zares pozdravljajo tudi v Združenju novinarjev in publicistov. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, pričakujejo, da bodo predlog podprle vse poslanske skupine in tako "dokazale, da se zavedajo pomena novinarske svobode".