Predzadnja preizkušnja letošnjega Tour de Skija je dekletom ponudila desetkilometrsko preizkušnjo v klasični tehniki. Med 39 tekmovalkami je Petra Majdič v skupinskem startu imela 51 sekund zaostanka za vodilno Poljakinjo Justyno Kowalczyk. Majdičeva je na progo krenila odločno in na prvi vmesni čas na 1,7 km pritekla tik za Therese Johaug in Kowalczykovo na tretjem mestu. V nadaljevanju sta se vodilni tekmovalki odlepili od tekmic in na 3,3 km prišli s prednostjo desetih sekund pred Aino Kaiso Saarinen, Majdičeva pa je bila na petem mestu z zaostankom 17 sekund.

Na polovici proge je še vedno taktično odlično tekla Kowalczykova, ki je tekla v zavetrju Johaugove na drugem mestu. Tretja je bila Saarinenova z zaostankom več kot dvajsetih sekund. Majdičeva je po polovici proge na osmem mestu zaostajala 45 sekund. Na 6,6 km je bilo več ali manj že jasno, da vodilnih tekmovalk danes ne bo ujela nobena tekačica iz ozadja. Kowalczykova je pritekla na 6,6 km pred Johaugovo, tretja Saarinenova pa je zaostajala že več kot pol minute.

Zadnje merjenje vmesnega časa na 8,3 km je jasno dalo vedeti, da bo Kowalczykova bržkone zmagovalka Tour de Skija tudi v letošnji sezoni. Poljakinja je z Norvežanko Johaugovo še vedno suvereno tekla na čelu, obe tekmovalki pa sta imeli pred tretjo Marianno Longa skoraj minuto naskoka. Popustila je Saarinenova, ki jo je poleg omenjene Italijanke prehitela tudi Norvežanka Marte Elden. Majdičeva je veliko tekla izven smučine in je vidno utrujena na zadnje merjenje vmesnega časa prišla z zaostankom minute in pol na desetem mestu.

Malo pred ciljem je izjemna Poljakinja strla Johaugovo in ciljno črto prečkala 6,3 sekunde pred Norvežanko. Tretje mesto je ostalo doma po zaslugi Longove, ki je v cilju zaostala 55,7 sekund za zmagovalko. Lani druga na Touru Majdičeva je v cilj pritekla na devetem mestu z minuto in 32 sekundami zaostanka. Pred jutrišnjim peklenskim vzponom na Alpe Cermis ima Kowalczykova praktično neulovljivo prednost dveh minut in osmih sekund pred Marianno Longa, Majdičeva pa je na četrtem mestu z zaostankom treh minut in osmih sekund.

"Spet sem med deset, kar sicer pomeni super uvrstitev, a v tem današnjem kontekstu vseeno manj od pričakovanj oziroma predvsem od želja. Res bi si želela, da bi mi uspelo iztržiti več od vsega skupaj. Včasih je tako, da imaš v smučeh veliko pomoč, včasih pa malo smole, a v obeh primerih ekipa dela res trdo, od jutra do večera. Vsi se trudimo maksimalno, da bi našli hitre smuči in dober oprijem, a žal se nam danes ni posrečilo. Lahko rečemo, da je do tega po eni strani prišlo v relativno slabem trenutku, saj to ni ravno najboljša popotnica za jutrišnji vzpon. Želela sem si pridobiti večjo prednost pred specialistkami za prosti slog, a se je žal zgodilo ravno obratno in so se mi one še malo bolj približale. Jutri bo verjetno še en peklenski dan, vseeno pa upam, da mi bo uspelo izvleči maksimum," je po današnji tekmi povedala Majdičeva.

V moški konkurenci je zmagal Norvežan Petter Northug, pred vodilnim v seštevku turneje Švicarjem Dariem Cologno, tretje mesto pa je osvojil Kanadčan Devon Kershaw.

Pri moških zmagal Northug

Norvežan Petter Northug je zmagal v smučarskem teku na 20 km klasično v Val di Fiemmeju na predzadnji etapi turneje Tour de Ski (57:17,2). V vodstvu te turneje je ostal Švicar Dario Cologna (+1,8 sekunde), ki je bil drugi na tej tekmi za svetovni pokal. Tretji je bil Kanadčan Devon Kershaw (+2,2).