Tekači in tekačice na smučeh so v Oberstdorfu opravili s četrto preizkušnjo novoletnega Tour de Skija. Petra Majdič se je na "skiatlon", tekmovalci so tekli na pet kilometrov v klasični in pet kilometrov v prosti tehniki, podala kot druga v skupnem seštevku Toura, za Poljakinjo Justyno Kowalczyk. V klasičnem koraku Majdičeva ni imela težav, začela je zelo dobro in na prvem vmesnem času na dveh kilometrih zaostala le za Švedinjo Anno Haag.

Na naslednjem vmesnem času je Majdičeva prevzela vodstvo pred Haagovo in Italijanko Marianno Longo, medtem ko je bila ob koncu drugega kroga na petih kilometrih v velikem vodstvu Kowalczykova pred Longo in Haagovo, Majdičeva pa je padla na sedmo mesto. Slovenska tekmovalka je nekoliko dlje "obtičala" v boksu, kjer je smuči menjavala nekaj sekund več kot konkurentke, s čimer je izgubila nekaj mest in dragocenih sekund.

Drugo polovico tekme v prosti tehniki je odločno začela Švedinja Charlotte Kalla, ki je vodila po tretjem krogu pred Kowalczykovo in Follisovo, Majdičeva pa je zdrsnila na 14. mesto. Precej je pospešila Jezerškova, ki je v zadnji krog že vstopila med najboljšo trideseterico, na 29. mestu. V ciljnem sprintu je prišlo do presenečenja, saj je Kowalczykova zaostala in doživela drugi poraz na Touru. Zmage se je razveselila Anna Haag pred rojakinjo Kallovo in Norvežanko Marthe Kristoffersen, Kowalczykova pa je bila peta.

Majdičeva je v zadnjem krogu tekla bolje in zasedla deseto mesto. Dobro je zaključila Jezerškova, ki je imela v prosti tehniki sedmi čas, s čimer se je prebila na skupno 24. mesto in znova osvojila točke svetovnega pokala. Cilj Vesne Fabjan je bil priteči do konca, osvojila je 49. mesto, tako da bo vidnejšo uvrstitev lovila na sredinem sprintu v prosti tehniki.

"Končni rezultat niti ni bil tako slab, če upoštevamo, da smo imele tekmo v dvojnem zasledovanju, kar meni ne leži preveč. Sama sem zadovoljna s prvim in četrtim, zadnjim krogom, kjer sem bila odločna in sem tekla tako, kot je bilo potrebno. V drugem in tretjem krogu pa sem dobila trde noge, prijeli so me krči in tam se ni dalo narediti kaj več, kot sem. Borila sem se za pozicije, nekaj težav sem imela tudi ob menjavi smuči, kjer sem izgubila nekaj mest. Če bi tam imela boljše izhodišče, bi bilo tudi na koncu morda malo bolje, a nekako sem samo čakala, da krči v nogah minejo in da bom lahko znova normalno tekla. To se je torej zgodilo v četrtem krogu, kjer sem poskušala pridobiti nekaj mest nazaj, kar mi je tudi uspelo. Zaostanek na koncu sicer ni bil ogromen, a žal mi je teh bonus sekund, katerih je bilo danes podeljenih veliko," je po tokratni tekmi dejala Majdičeva.

V skupnem seštevku Toura z več kot minuto prednosti vodi Kowalczykova pred Kallovo, Majdičeva je zdrsnila na četrto mesto. Na Tour de Ski sledi v torek prvi od dveh prostih dni, že v sredo pa se tekmovanje nadaljuje s tekmo v italijanskem Dobiaccu. Na sporedu bo sprint v prosti tehniki.

V moški konkurenci, ti so tekli na 2 x 10 kilometrov, je zmago slavil Finec Matti Heikkinen. Drugi je bil Švicar Dario Cologna, ki je s tem zadržal prvo mesto v skupnem seštevku novoletne turneje, tretji pa je bil Čeh Martin Jakš.

Izidi:
- Tour de Ski, 4. tekma, ženske, dvojno zasledovanje (2 x 5 km):
1. Anna Haag (Šve) 26:59,8
2. Charlotte Kalla (Šve) + 0,6
3. Marthe Kristoffersen (Nor) 7,2
4. Arianna Follis (Ita) 7,8
5. Justyna Kowalczyk (Pol) 8,7
6. Marianna Longa (Ita) 8,9
7. Therese Johaug (Nor) 9,7
8. Krista Lahteenmaki (Fin) 10,9
9. Riitta-Liisa Roponen (Fin) 15,9
10. Petra Majdič (Slo) 29,4
...
24. Barbara Jezeršek (Slo) 1:02,2
49. Vesna Fabjan (Slo) 2:29,7

- skupno Tour de Ski (po 4. tekmi od 8):
1. Justyna Kowalczyk (Pol) 1:01:52,3
2. Charlotte Kalla (Šve) + 1:19,8
3. Marianna Longa (Ita) 1:22,1
4. Petra Majdič (Slo) 1:35,1
5. Krista Lahteenmaki (Fin) 1:46,8
...
22. Barbara Jezeršek (Slo) 4:13,1
50. Vesna Fabjan (Slo) 7:52,5