Namen vseh aktivnosti je, da z racionalizacijo poslovanja in finančnim prestrukturiranjem ohranijo matično družbo SCT, dosežejo dogovor z upniki o višini in rokih poplačila obveznosti in zagotovijo nadaljnje sodelovanje z dobavitelji in kooperanti. "S prisilno poravnavo bomo zagotovili tudi enakopravno obravnavanje vseh upnikov družbe," pravijo v SCT.

Ob tem ocenjujejo, da bo del zaposlenih iz insolventnih hčerinskih družb, ob uspešnem postopku prisilne poravnave, imel možnost ponovne zaposlitve v skupini SCT, še dodajajo v SCT, a opozarjajo, da se bo število zaposlenih v skupini moralo prilagoditi stanju v gradbeništvu v Sloveniji, kjer v tem trenutku in tudi v prihodnje ni na vidiku nobenih novih investicijskih projektov.

Na to temo smo pisali že v tiskani izdaji Dnevnika, preberite si članek SCT z blokiranimi računi vse bliže "prisilki", Radićeva o Rusiji ne ve nič.

Več podrobnosti o vseh aktivnostih v zvezi s finančnim prestrukturiranjem družbe v SCT v tem trenutku še ne morejo razkriti, saj se bodo intenzivno nadaljevale tudi v začetku prihodnjega leta, še pojasnjujejo v tem največjem slovenskem gradbenem podjetju.

Zidar naj bi se umikal z vodilnega položaja v SCT

Predsednik upravnega odbora gradbenega velikana SCT Ivan Zidar se po neuradnih informacijah umika s položaja. Družba, ki se je zaradi insolventnosti odločila za vložitev predloga za začetek postopka prisilne poravnave, naj bi obenem nameravala spremeniti statut družbe, je poročal Radio Slovenija. Po poročanju Pop TV Zidar zanika umik z vrha SCT. Zidar je popoldne zanikal, da bi se umikal z vrha SCT. Kot pravi, o pokoju sploh ne razmišlja, saj namerava delati do konca, je poročala Pop TV.

Prisilna poravnava bo po poročanju radia močno odvisna od upnikov, pri čemer bo največjo vlogo imela Nova Ljubljanska banka (NLB), ki je do SCT po nekaterih neuradnih informacijah izpostavljena za krepko preko 100 milijonov evrov. Pri tem pa naj bi bil po poročanju radia predpogoj za pogovarjanje o poplačilu terjatev ta, da Zidar odstopi z mesta prvega moža največjega slovenskega gradbinca.

Pri tem se postavlja vprašanje, ali se bo samo uradno upokojil oziroma morebiti postal direktor podjetja SCT Holding, preko katerega lastniško obvladuje delniško družbo SCT, in iz ozadja še vedno vodil podjetje. Viri blizu Zidarja so sicer potrdili, da bodo v kratkem spremenili statut družbe, tako da ne bo več enotirnega sistema vodenja družbe. Kdo naj bi morebiti nasledil Zidarja, zaenkrat še ni znano.

Vse o SCT za vas spremljamo tukaj.

Po mnenju ekonomista Jožeta P. Damijana je sicer bankrot SCT le še vprašanje časa. SCT se iz težav, v katere je zašel, po njegovih besedah ne more rešiti, ne glede na to, koliko hčerinskih podjetij bo spravil v stečaj. Prisilna poravnava pri tolikšni izpostavljenosti obveznostim do bank in dobaviteljev pa ne more biti uspešna, ocenjuje.