Kot so v odzivu na poročanje Radia Slovenija, da naj bi se SCT v zadnjih dneh dogovorila za 3,8 milijarde evrov vreden posel v Rusiji - SCT naj bi gradil predvsem ceste v ruskem Sočiju -, sporočili iz SCT, pa pri pogajanjih ne gre za objekte, ki so v sklopu priprav za olimpijske igre v Sočiju.

SCT je že od leta 1988 navzoč na ruskem trgu, prvi projekt družbe pa je bila izgradnja letališča Soči, ki mu je v devetdesetih letih sledila gradnja večih objektov v Moskvi in v sibirskem Jakutsku, kjer so zgradili pediatrično kliniko s 65.000 kvadratnimi metri površine. Na podlagi teh referenc je SCT v Rusiji prepoznaven kot zanesljiv in kakovosten izvajalec gradbenih del.

Na osnovi tega in ob dejstvu, da v Sloveniji v tem trenutku in tudi v prihodnje ni na vidiku nikakršnih novih investicijskih projektov, v SCT že od leta 2000 intenzivno iščejo in izvajajo dela v tujini, med drugim tudi v Rusiji. Prav zato je predsednik upravnega odbora SCT Ivan Zidar od avgusta letos večkrat obiskal Rusijo in začel z pogovori o pridobivanju novih poslov v omenjeni državi, poudarjajo v SCT.

Radio Slovenija je danes poročal, da naj bi se SCT v zadnjih dneh dogovorila za 3,8 milijarde evrov vreden posel v Rusiji. SCT naj bi bil eden glavnih izvajalcev pri pripravi prizorišča prihodnjih zimskih olimpijskih iger v Sočiju leta 2014, poleg gradnje bolnišnice in še nekaj objektov pa naj bi bil zadolžen predvsem za gradnjo in modernizacijo cestne infrastrukture.

Kot pravijo viri Radia Slovenije, so se Rusi za posel, ki predstavlja kar dve tretjini celotnega slovenskega avtocestnega programa, pogajali tudi z večjim gradbenikom iz Nemčije. Za odločitev, da posel pridobi SCT, pa naj bi bila zaslužna predvsem Zidarjeva pogajalska taktika, pa tudi reference, tako doma kot v tujini. Zaupanje Rusov naj bi si Zidar pridobil tudi z uspešno izvedenim asfaltiranjem letališča v Sočiju v preteklosti.