Nekateri so tako denar na račune dobili že včeraj, preostali pa bi ga morali danes. Zadovoljni, a nekoliko bolj zadržani, so Naklo včeraj zapustili tudi nekdanji Mersteelovi delavci, ki so včeraj prav tako dobili izplačane odpravnine, nadomestila za skrajšanje odpovednega roka oziroma odškodnine pa predvidoma po novem letu, ko se z dopusta vrne prisilna upraviteljica Mersteela Katarina Benedik.

"Večina nas ima le še leto ali dve do pokoja in zdaj bomo lahko prebrodili ta vmesni čas," nam je zadovoljen z izidom povedal eden od nekdanjih zaposlenih, ki je v Merkurjevi celjski enoti preživel 38 let. Večina odpuščenih delavcev je sicer sama pristala na odpoved pogodbe o delovnem razmerju, kot je dejal eden od nekdanjih merkurjevcev, pa se je več delavcev za ta korak odločilo, ker so želeli pustiti prostor mladim, pred katerimi je še dolga pot.

"Veste, nam še niti ni tako hudo. Ko sem prišel na zavod za zaposlovanje, sem videl delavce iz propadlega Gradisa Celje, Vegrada in številnih drugih družb, ki so še v veliko slabšem stanju kot mi. Dobili niso nič, vsi so shujšani in psihično izčrpani, na pogorišču nekdaj uspešnih družb pa ne nastajajo nove družbe, v katerih bi lahko našli novo zaposlitev," je povedal eden od nekdanjih zaposlenih v celjski enoti Merkurja. In zakaj so morali zaposleni sploh tako dolgo čakati na odpravnine in odškodnine, če pa je imel Merkur denar že dlje časa zagotovljen na računih? "Šele v ponedeljek je bila v uradnem listu objavljena avtentična razlaga člena stečajnega zakona, ki obravnava odpravnine," je povedal Hafner.

Trenutno je v matični družbi Merkur še 2145 zaposlenih, do konca prihodnjega leta pa naj bi število zaposlenih zmanjšali še za 165. "Pričakujem, da večjih odpuščanj ne bo, glavnina znižanja števila zaposlenih pa bo predvsem zaradi upokojitev in naravne fluktuacije," je še povedal Pesjak.

matjaz.polanic@dnevnik.si