V zadnjih mesecih pa se padec poslovanja Merkurja še pospešuje, saj so bili povprečni mesečni prihodki med julijem in novembrom za kar tretjino pod tistimi iz prvega letošnjega polletja. Padec prodaje uprava Merkurja, ki jo vodi Blaž Pesjak, pripisuje predvsem zaprtim nabavnim kanalom. Poslovanje Merkurja bi sicer oživilo sindicirano posojilo, s katerim bi ponovno napolnili skladišča in prodajne police ter tako pospešili prodajo. Toda kot smo razkrili v Dnevniku, odobritev sindiciranega posojila z vedno novimi zahtevami preprečuje celovška Hypo banka, ki je bila največja financerka menedžerskega prevzema Merkurja in ki je sedaj tudi njegova največja lastnica. Konec novembra je imel tako Merkur le še za 35,5 milijona evrov zalog oziroma skoraj polovico manj kot pred letom dni.

Kljub padcu poslovanja je Merkur med julijem in novembrom ustvaril 11,6 milijona evrov dobička iz poslovanja, na kar so pozitivno vplivali tudi nižji stroški poslovanja. Dodatno pa je na dobiček pozitivno vplival tudi 18,6 milijona evrov težak zahtevek, ki ga je uprava Merkurja poslala družbi Merfin, od katere terja plačilo dobička, ki ga je Merfin ustvaril s preprodajo trgovskega centra Primskovo in družbe HTC Dva. Spomnimo, da je Merkur leta 2008 Merfinu prodal trgovski center v Kranju, le kratek čas zatem pa je Merfin trgovski center preprodal družbi Kograd Igem in tako ustvaril okoli deset milijonov evrov dobička.

Zaradi medsebojnih pobotov so se od julija do novembra poslovne terjatve znižale za skoraj polovico, na 51,6 milijona evrov, poslovne obveznosti pa za četrtino, na 148 milijonov evrov. Za 16,7 milijona evrov pa so se od julija znižale finančne obveznosti Merkurja, ki jih je bilo konec novembra še vedno za visokih 421 milijonov evrov, kapital Merkurja pa je konec novembra znašal le še 2,2 milijona evrov.

matjaz.polanic@dnevnik.si