Besedico "nabiješ" je Petra Majdič sicer že v drugem stavku želela omiliti ali vsaj polepšati za javnost z "deklasirati" ali katero podobno, vendar prav sočnost besed odraža bistvo v pričakovanju prve tekme na silvestrovo v Oberhofu. Od tekačice, ki je na dosedanjih štirih Tourih osvojila drugo in tretje mesto v skupnem seštevku, ter v 29 etapah osvojila štiri zmage in bila kar desetkrat na zmagovalnih stopničkah, zagotovo ni pričakovati drugega kot željo krojiti vrh. Ob 200 tekmah svetovnega pokala, kolikor jih je doslej pritekla do cilja, pa zagotovo dobro ve, kje je trenutno še najbolj šibka.

"Po Davosu sem resetirala psiho. Nič več si ne ženem k srcu, kaj bo, če bo," je pripomnila pred dnevi. Misel na kristalni globus je že potisnila v skriti del možganov in se bolj prepustila čistemu razpletu dogodkov. "Prav tekmi v Davosu sta me izučili, da po eni tekmi še ne smeš ničesar objokovati. Na Touru že vem, da ne smem razmišljati o zadnji osmi etapi, čeprav vzpon na Alpe Cermis vsakič znova jemljem s tihim spoštovanjem. Dobro vem, da moram vse misli usmeriti v prolog v Oberhofu in potem iti iz dneva v dan naprej. Tour ni izgubljen in niti dobljen v enem dnevu. Za vsako etapo je pristop drugačen," je sedaj pod kapo ene od štirih največjih favoritinj skupaj s Kowalczykovo, Kallo in Follisovo.

Dva ciklusa treninga na prizorišču dveh tekem v Dobbiacu je tudi trenerja Ivana Hudača naredilo bolj hladnokrvnega. "Vse načrtovane treninge je Petra opravila do zadnje pike. Tereni, na katerih bosta tudi dve tekmi, so bili kot nalašč. Petra je v dobrem stanju. Sedaj nas pred startom ni ničesar več strah, čeprav bo vsaka tekma odločilna," hladnokrvno napoveduje Ivan Hudač, ki bo vse uvrstitve do petega mesta ocenil za fenomenalne, ostalo pa... Vse načrte ima že pripravljene tudi za Oslo.

Fabjanova po tipu tekačice vedno izžareva nekaj več samozavesti, tekmice v slogu sprinterke jemlje še mnogo bolj "na nož", a jo je po odličnem Düsseldorfu (tretje mesto), že v Davosu strl bronhitis. "Teden prisilnega odmora me je najprej skrbel, sedaj pa vidim, da mi je kar koristil. Na treningu v Planici sem začutila tisto svežino. Tudi na testnih treningih intervalov me ni zmanjkovalo, bila sem celo iz kroga v krog hitrejša," je optimizem izžarevala Vesna Fabjan, ki ne skriva, da se bo po vzoru kolesarskih sprinterjev osredotočila na prolog v Oberhofu in peto "etapo" v Dobbiacu, kjer bo na sporedu njen drsalni sprint. Hribov na koncu pa se bo "po cavendishevsko" verjetno izognila. "V Dobbiacu bo pestro. Govori se, da pride avtobus navijačev iz Besnice. Sedaj že dobro vem, kam grem, da moram posvečati več pozornosti že do tega dne tudi bolj obrobnim stvarem, kot je prehrana takoj po tekmi," pravi Fabjanova. Lov na prvo uvrstitev med trideseterico pa bo štiri dni lovila tudi Barbara Jezeršek. Rumena majica celinskega pokala OPA je večji motiv kot lov trideseterice v dolini Fiemme. "Na prvem Touru smo se borile bolj za črno majico, tako da dobro vem, kako je v vseh pogledih. Trenutno je zame večji motiv lov na skupno zmago v nižjerazrednem tekmovanju. Prepričana pa sem, da bom svoje sposobnosti lahko pokazala že prve dni," pravi Barbi Jezeršek, ki bo s trenerjem Vladimirjem Korolkevičem, spremljevalno ekipo treh serviserjev Marcolinijem, Lichonom in Plahutnikom ter fizioterapevtom Gajdošem že v uigrani zasedbi.