"Ker je treba sprostiti napetost, ki se je pojavila po prvih tekmah v sezoni, smo glede ciljev naredili pol koraka nazaj. To ne pomeni, da si ne želimo uvrstitve do 12. mesta v skupnem seštevku štirih skakalnic. Če ga ne bomo izpolnili, ne bo nobena katastrofa, saj bomo zadovoljni, če se mu bomo približali," je povedal športni direktor Franci Petek, medtem ko je selektor Matjaž Zupan dodal, da so naredili vse, kar je bilo v njihovi moči, zato je prepričan, da glede rezultatov naredijo korak naprej. Slovenija je rezultatsko namreč tako nazadovala, da ima med prvimi 55 skakalci na svetovni lestvici, ki jim organizatorji plačajo stroške poti in bivanja, le še tri tekmovalce, zato morajo četrtega pokriti iz blagajne v smučarski palači v Podutiku.

V skupnem seštevku svetovnega pokala je najboljši Slovenec (na 27. mestu) prav najmlajši, komaj polnoletni Peter Prevc. "To, da sem najboljši Slovenec, zame sploh ni breme, ker niti jaz niti ostali s Kranjcem na čelu še nismo pokazali popolnih skokov. Z vsakim novim skokom imamo več rutine. Zadnje dni sem imel toliko dela, da za razmišljanje o rezultatskih ciljih sploh ni bilo časa. Želim nadaljevati tam, kjer sem končal v Engelbergu, ko sem po štirih tekmah brez finala vendarle spoznal, da še ni vsega konec. V Švici je bila težava ta, da sem potem, ko sem bil v kvalifikacijah dvakrat šesti, hotel na silo izsiliti rezultat in sem s tem sam nase naredil prevelik pritisk. Na turneji si želim uvrstitve med prvih 20, vsaka tekma brez finala pa bo zame veliko razočaranje," je bil zgovoren Peter Prevc.

Robert Kranjec je bil v letošnji sezoni le dvakrat med dobitniki točk (najboljša uvrstitev 20. mesto na prvi tekmi v Engelbergu). "Glede na dež je bil trening zelo uspešen, tako kot vsako leto pa za praznične radosti ni bilo veliko časa, z ženo Špelo sva na hitro obiskala le nekaj prijateljev. Končno sem spet našel pravi počep, potem ko sva se s trenerjem Zupanom kar nekaj časa lovila in nikakor nisva prišla skupaj. Zdaj bo treba to prenesti na tekmo, saj se mi je tudi v Engelbergu zgodilo, da je bilo prvi dan super, na tretji tekmi pa znova nisem več znal skočiti, ker je bila moja glava polna. Komaj čakam tekme novoletne turneje in dvoboje na izpadanje v prvi seriji, ki so zame poseben izziv. Običajno se mi je prav na novoletni turneji forma obrnila navzgor," je pričakovanja razkril Robert Kranjec, ki je pripravljen staviti po 50 evrov, da bosta zmagovalca turneje postala Avstrijca Morgenstern ali Kofler.

Jurij Tepeš in Primož Pikl bosta vesela vsake uvrstitve med dobitnike točk. "S trenutno formo bo zelo težko priti v finale, zato večje upe polagam v polete v Harrachovu takoj po novoletni turneji," je bil jedrnat Jurij Tepeš, ki je imel daljši pogovor z očetom Miranom, potem ko je bil diskvalificiran zaradi tega, ker je po slabem skoku v Engelbergu obrnil palec navzdol. "Tista kazen je bila bolj posledica tega, ker sem v Kuusamu po slabem skoku v kvalifikacijah mahal proti žiriji. Dobil sem lekcijo, enako velja tudi za ostale, očitno so letos pravila zaostrili, ker so šle stvari predaleč," je še dodal Tepeš. V slovenski reprezentanci še vedno ni Jerneja Damjana, ki se je šele minule dni znebil povišane temperature zaradi herpesa. Skakati naj bi začel konec tedna, v tekmovalno areno pa naj bi se vrnil sredi januarja na tekmah za svetovni pokal v Saporu na Japonskem.