Tokrat sta ju vložila Gradbeno podjetje Tržič in Plinarna Maribor, ki je v lasti Istrabenza. Čeprav je sodišče oba predloga prejelo pred dobrim mesecem dni, o njih še ni odločalo. Že sredi novembra je sodišče zavrnilo zahtevo za stečaj, ki jo je vložil Nogometni klub Ptuj, v dobrem letu pa so stečaj mariborskega gradbinca predlagali že štirje upniki.

Tudi sicer ima CPM, ki ima že od začetka novembra blokirane vse štiri transakcijske račune, z upniki vse več težav. Ti so v zadnjih tednih zoper CPM na sodišča vložili več zahtev za izvršbe in rubeže denarnih terjatev, ki jih ima mariborski gradbinec do svojih dolžnikov, med katerimi sta tudi Dars in ministrstvo za promet. Tako se je včeraj na blokirane račune CPM zaradi terjatve v višini skoraj 42.000 evrov "usedlo" še mariborsko podjetje Gom avto trgovina in storitve. Sodišče je namreč s predhodno odredbo bankam, pri katerih ima CPM odprte račune, prepovedalo, da bi te CPM izplačale denarne zneske v višini omenjene terjatve.

Medtem ko je sodišče zavrnilo predlog podjetja Gom avto trgovina in storitve za rubež denarnih terjatev CPM do Darsa in štirih štajerskih občin, je upniku ugodilo z vpisom zastavne pravice na lastniške deleže CPM v sedmih hčerinskih družbah. Pri teh deležih je tako vedno večja gneča. Enako pravico je namreč sodišče v zadnjih tednih vpisalo še v korist treh upnikov: poleg Plinarne Maribor še podjetij E Solventa in Elsa iz Trzina oziroma Gornje Radgone. Po naših podatkih samo E Solventa od CPM terja 98.530 evrov, ki jih je slednji zavaroval z menico.

Ne glede na to, ali bo uprava CPM na čelu z Janezom Škobernetom v kratkem tudi uradno ugotovila, da je družba insolventna in upnikom nato predlagala prisilno poravnavo, bi lahko o usodi lastniških deležev CPM v hčerinskih podjetij že zdaj imelo zadnjo besedo sodišče. To bi lahko teoretično v nadaljevanju postopkov izvršbe, na katere se je CPM pritožil, odredilo tudi prodajo omenjenih podjetij, iz kupnine, ki bi jo prejel CPM, pa bi ta moral poplačati upnike. Ti si z vlaganjem izvršb zoper CPM, ki smo mu priča v zadnjih tednih, zelo verjetno skušajo zagotoviti tudi boljši izhodiščni položaj v morebitnem stečaju. Če bo upnikom z izvršbami tako uspelo še pred uradnim začetkom stečajnega postopka, bi pri njihovih terjatvah pridobili ločitveno pravico, kar bi jim omogočilo prednostno poplačilo iz stečajne mase. Škoberne včeraj pozno popoldne za pojasnila ni bil dosegljiv.

primoz.cirman@dnevnik.si

tomaz.modic@dnevnik.si