Razstava je zasnovana na trenutku poenotenja političnih strank in slovenskega naroda za dosego skupnega cilja - samostojno in neodvisno državo. Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnila avtorica razstave Alenka Starman iz Arhiva RS, želijo z razstavljenimi gradivi in interaktivnostjo predvsem obuditi spomin na pozitivno razpoloženje, poleg tega pa želijo nagovoriti najširši krog ljudi, še posebej pa mlade, ki se šolajo, in jih spomniti, da so njihovi starši v ključnem obdobju slovenske zgodovine znali stopiti skupaj in z optimizmom zrli v prihodnost.

Vsebinsko je razstava postavljena v treh sklopih, obdobje pred plebiscitom, na dan plebiscita in po plebiscitu - od novembra 1990 do januarja 1991. V prvem sklopu so po besedah avtorice pozornost namenili zakonodaji, zakonski podlagi, ki je bila potrebna za izvedbo plebiscita ter sporazumu političnih strank in poslanskih skupin v skupščini, ki so se zavezali za enoten nastop na plebiscitu.

O nepredvidljivi varnostni politiki pričajo dokumenti organov za notranje zadeve. Izjemen prispevek k podpori plebiscitu so izkazali tudi zamejci po svetu v svojih pismih. Avtorji pa so del razstave posvetili tudi oglaševalski kampanji, ki je prepričala volivce z sloganom Slovenija moja dežela je naša država.

V drugem sklopu bodo obiskovalci stopili na volišče na dan 23. decembra. Ponudili so jim tudi možnost ponovnega glasovanja, kjer bodo lahko vzeli glasovnico, ponovno glasovali in jo nato oddali v volilno skrinjico.

Obdobje po plebiscitu oziroma tretji del pa predstavlja prizore po zaprtju volišč in objavi rezultatov glasovanja. Navdušenje so ponazorili s fotografijami fotografa Toneta Stojka in televizijskimi posnetki RTV Slovenije. Poseben prostor pa je namenjen numizmatiki - plačilnim sredstvom legalnim in nelegalnim, ki so se uporabljala in nastajala v letu 1990, je še razložila Starmanova.

Razstava bo za javnost odprta od petka pa do 18. januarja prihodnje leto. Nato pa bo potovala po vsej Sloveniji. Gostovala bo v Muzeju novejše zgodovine Celje, Muzeju narodne osvoboditve Maribor, Šolskem centru Ptuj, Gimnaziji Murska Sobota, Sokolskem domu Škofja Loka, Kosovi graščini, Rotundi Koper in v Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica.