Simpozij, ki bo potekal med 11. in 17. uro, bo vodil urednik Študentske založbe Aleš Šteger, referate pa bodo prispevali pesnik in publicist Branko Senegačnik, filozof Dean Komel, urednik Dušan Šarotar, literarna zgodovinarka Milena Mileva Blažič, predsednik založbe Slovenska matica Milček Komelj, pisateljica Ifigenija Simonović, pesnik Ivo Svetina, prevajalka in urednica Barbara Pogačnik in literarni kritik Aljoša Harlamov.

Rdeča nit simpozija bo Grafenauerjeva knjiga vseh zbranih in še neobjavljenih pesmi, ki jo je Študentska založba v zbirki Beletrina izdala v času festivala Dnevi poezije in vina. Tako knjiga kot okrogla obletnica sta botrovali k povabilu literatov, literarnih zgodovinarjev in pesnikovih sopotnikov k ponovnemu premisleku fascinantnega pesniškega in ustvarjalnega opusa, so zapisali v založbi.

Uvodnemu nagovoru Štegra bodo sledili Senegačnik z referatom Tu je onstran, Komel, ki je referat naslovil "Da pesniki veliko lažejo ...", in Šarotar, ki se bo spraševal "Kdaj bo prišla podzemna?". V drugem delu simpozija, ki se bo začel ob 13.30, bodo nastopili Blažičeva, ki se bo posvetila Grafenauerjevi fantastični pripovedi Mahajana, Komel, ki bo spregovoril o prijateljstvu z Grafenauerjem v poeziji in pravljici, ter Simonovićeva, ki je referat naslovila "Listam lepoto, ki strese - Niko Grafenauer in Alenka Sottler, Prividi".

V popoldanskem delu bo Svetina spregovoril o pesniški praksi in teoriji, Pogačnikova o "Točki vrtenja v prostoru", Harlamov pa bo osvetlil vlogo Grafenauerja v modernizmu. Referati bodo objavljeni v Novi reviji.