Medtem ko Poteza Skupina, ki je od 9. septembra v prisilni poravnavi, v zvezi z uspešnim prestrukturiranjem v načrtu ocenjuje, da je najustreznejši način, ki bi zagotovil kratkoročni in dolgoročno plačilno sposobnost družbe prisilna poravnava z zmanjšanjem in odložitvijo zapadlosti terjatev, se Hypo banka s tem ne strinja ter sodišču predlaga ustavitev postopka prisilne poravnave in uvedbo stečaja, je razvidno iz ugovora proti vodenju postopka prisilne poravnave, danes objavljenem na spletnih straneh Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes).

Osnovni cilj prisilne poravnave je, da se odpravi kratkoročna in dolgoročna plačilna nesposobnost Poteze Skupine in ta mora pripraviti takšen načrt, ki bo to omogočal. Poteza Skupina je izdala za 110,3 milijona evrov poroštev za posojila Poteze Naložb (poroštvo je bilo izdano Hypo banki, Gorenjski banki, Abanki, DBS, Bawagu, Banki Koper, PBS in NKBM), vendar Poteza Skupina v načrtu predvideva, da bodo delnice NLB prodane po takšni ceni, da bodo s tem poplačane vse terjatve do družbe Poteza Naložbe v stečaju. Predlog prisilne poravnave Poteze Skupine predvideva za poplačilo vseh unovčenih poroštev sedem milijonov evrov.

Kot v ugovoru proti vodenju postopka prisilne poravnave ocenjuje Hypo banka, je projekcija družbe Poteza Naložbe, da bo iz naslova poroštev izplačala le maksimalno sedem milijonov evrov, nerealna.

Poteza Naložbe po prepričanju upnice namreč bazira to predpostavko na neupravičenih pričakovanjih, da bo uspela prodati delnice NLB po ceni, ki bo zadostovala, da bodo poroštva unovčena le v višini sedem milijonov evrov. To je, kot navaja Hypo banka, nerealno glede na to, da trenutna vrednost delnic NLB dosega le okoli 50 odstotkov te vrednosti. "Po informacijah, ki jih imamo, pa je cena delnice NLB že več kot dve leti manjša od 190 evrov," so navedli v utemeljitvi ugovora.