Kot je po seji povedal prvi nadzornik Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) Danilo Toplek, banka potrebuje svež kapital, tako kot vrsta drugih evropskih bank. "To ni spoznanje od včeraj, saj je skupščina banke že julija 2009 sprejela sklep, ki je upravi in nadzornemu svetu dal možnost izdaje navadnih novih delnic, ki predstavljajo do polovice obstoječega osnovnega kapitala," je pojasnil.

Banka bo po njegovih besedah s pridobljenih svežim kapitalom najmanj ohranila svojo bonitetno oceno, s tem pa obdržala sposobnost pridobivanja dolgoročnih virov v obsegu in pod pogoji, ki ji bodo zagotavljali konkurenčen obstoj, nastop na trgu in njeno rast. Vse to so po Toplekovih besedah zagotovo tudi cilji sedanjih lastnikov, ki imajo v postopku dokapitalizacije predkupno pravico.

Predsednik uprave NKBM Matjaž Kovačič je ob tem še dodal, da banka tudi letos posluje z dobičkom, povečali so tržne deleže tako v skupnih sredstvih kot v segmentu depozitnega in kreditnega poslovanja s klienti, ki niso banke.

"Leto 2011 bo verjetno še težko leto, zagotovo pa bo leto 2012 prvo leto močnejšega okrevanja globalnega gospodarstva, zato želimo biti pravočasno pripravljeni na to, da bomo aktivno participirali in pridobivali na trgu v nasprotju z našimi šibkejšimi konkurenti," je dejal Kovačič in dodal, da bodo zato izvedli javno ponudbo delnic, zaradi povečanja likvidnosti delnice in večjega dostopa mednarodnih vlagateljev pa bodo drugo leto izvedli sekundarno kotacijo na varšavski borzi.

O tem, na kolikšno vsoto denarja računajo ob napovedani dokapitalizaciji, Kovačič danes ni želel govoriti, saj cena ta trenutek še ni in niti ne sme biti objavljena, je pa potrdil, da bodo izdali do 13 milijonov delnic. Skupna vsota pa bo tako po njegovem odvisna od cene, ki jo bodo določili v trenutku izdaje novih delnic. To naj bi se po njegovih besedah zgodilo predvidoma februarja 2011.

Na vprašanje o tem, zakaj so se za dokapitalizacijo odločili kljub zahtevi agencije za upravljanje kapitalskih naložb države, da NKBM ustavi vse morebitne aktivnosti v zvezi z dokapitalizacijo, Kovačič odgovarja, da so zgolj sledili sklepu večinskega in vseh ostalih lastnikov na lanski skupščini.

"Izvajamo to, kar je bilo sprejeto. Doslej tega nihče ni preklical in to je edino, kar je za nas zavezujoče," je dejal prvi mož mariborske banke in še enkrat poudaril, da izdaja novega kapitala ne izključuje prednostne pravice obstoječim delničarjem. Toplek je ob tem tudi zatrdil, da so nadzorniki NKBM današnji sklep sprejeli soglasno.

Prvi mož banke danes tudi ni želel podrobneje govoriti o tem, ali bo sveži kapital morda namenjen tudi odkupu deleža Pozavarovalnice Sava v Zavarovalnici Maribor oz. še kakšni drugi naložbi. Kot je dejal, je primarno dokapitalizacija namenjena osnovnemu poslovanju, vse kapitalske zadeve pa so vselej nov element pogajanj in dodatnega odločanja, zato trenutno ni nobenih zavez za katerokoli investicijo.