Ti so tako posredno potrdili, da prispevki zaposlenim niso poravnani, čeprav konkretno na naša vprašanja niso odgovorili. Da prispevki niso plačani, pa nam je neuradno potrdilo več zaposlenih na Adrii, ki so za podatke poizvedovali na Davčni upravi RS (Durs). Ta, kot je znano, plačevanje ali odlog plačil socialnih prispevkov ne komentira, ker gre za podatek, ki sodi pod pravila davčne tajnosti.

Na Adrii Airways, kjer so včeraj predlagane ukrepe iz programa poslovnega in finančnega prestrukturiranja že predstavljali zaposlenim, nam niso pojasnili, ali so Durs prosili za odlog plačila socialnih prispevkov. Prav tako nam niso pojasnili, koliko znašajo mesečni stroški za plačilo socialnih prispevkov v masi plač. Naj ob tem omenimo, da znaša letni strošek plač na Adrii po strategiji družbe do leta 2014 okoli 35 milijonov evrov, a je izvršni direktor Adrie Tadej Tufek podatke enkrat že označil za zastarele. Ukrepi v letošnjem letu, ko so zaposleni že lani najprej privolili v petodstotno, nato pa še na dodatno desetodstotno znižanje plač, so stroške dela po pojasnilih Adrie znižali za 2,9 milijona evrov. Znižanje plač od septembra ne velja več. Zdaj pripravljajo izhodišča za novo kolektivno pogodbo, znižanje števila zaposlenih pa naj bi v prihodnjem letu stroške dela glede na leto 2009 znižalo za 3 milijone evrov.

Medtem pa je vodstvo Adrie program poslovnega in finančnega prestrukturiranja že začelo predstavljati tudi bankam. Da pogovori potekajo, so nam včeraj potrdili tudi v NLB, ki naj bi bila do Adrie izpostavljena s 40 do 50 milijoni evrov. Na banki podrobnosti odnosov s komitenti sicer ne komentirajo.