Kranjec je zasedel 38. mesto, Prevc je bil mesto za njim, Tepeš pa je bil diskvalificiran. Četrti slovenski predstavnik na današnji tekmi Mitja Mežnar se ni prebil prek kvalifikacij.

Na vrhu nič novega: spet je zmagal Morgenstern, ki je po nekoliko zadržanem začetku sezone začel zmagovati v seriji. V Švici je dosegel tretjo in četrto zmago v sezoni, po kateri ima zdaj pred nedeljsko tretjo tekmo na skakalnici Titlis in zadnjo pred novoletno turnejo že 145 točk naskoka pred tekmeci. Drugi skupno je Andreas Kofler, tretji pa Ville Larinto.

Tokrat je bil najboljšemu Avstrijcu najbližje prekaljeni mojster Adam Malysz. Poljak je, sicer le za 0,4 točke, vodil po prvi seriji, vseeno pa je v finalu nastopil predzadnji. Zaradi težav z opremo, tik pred nastopom se mu je namreč pokvarila zadrga na kombinezonu, je bil na zaletišču kot zadnji Morgenstern. Pred njim je Malysz skočil 135 metrov in za štiri točke prehitel Mattija Hautamäkija. Morgenstern pa je bil še pol metra daljši od Poljaka in na koncu boljši za 2,2 točke.

"Ko sem zagledal pokvarjeno zadrgo, sem se res ustrašil. A nato mi je vseeno uspelo izvesti odličen skok," je dejal serijski zmagovalec sezone 2010/11. Potem ko so v petek dosegli trojno zmago, so bili naši severni sosedje tokrat za odtenek manj uspešni, vseeno pa je bil na vrhu še Kofler na četrtem mestu. Na petem je končal Larinto, ki si je mesto tik pod vrhom priskakal z odličnim drugim nastopom in 140 metrov dolgim skokom, saj je bil po polovici šele 13.

Slovenci domov že po polovici

Po polovici tekme pa so lahko opremo že pospravili slovenski skakalci. Na tekmo so se prek kvalifikacij prebili trije, dva sta končala malenkost pod 40. mestom, enega pa ni bilo na seznamu uvrščenih, čeprav je skok opravil v skladu s pravili. Žirija tekmovanja ga je diskvalificirala, ker je opazila, da je Jurij Tepeš po skoku z roko pokazal znak neodobravanja, navzdol obrnjen palec.

Ta ni bil namenjen žiriji, temveč je pomenil, da je slovenski skakalec samo nezadovoljen s svojo predstavo, so po tekmi pojasnili v slovenskem taboru. "Jurij ni pokazal žiriji prsta navzdol, temveč je hotel s tem izraziti mnenje o svojem nastopu, ki ga je opravil slabo. Nič drugega," je pojasnil trener Matjaž Zupan. O nastopih drugih dveh pa je dodal: "Peter je želel preveč, v tekmo je šel malce preveč agresivno. Resda so se razmere po naših tekmovalcih malo umirile, vendar nismo prikazali niti naših pravih skokov. Vse skupaj smo preveč kontrolirali. Jutri gremo dalje v novo tekmo, kjer bomo skušali čim prej pozabiti današnji nastop."

Kvalifikacije za nedeljsko tekmo v Engelbergu se bodo začele ob 12.15, prva serija pa ob 13.45.