Protikorupcijski urad je namreč objavil le inicialke 21 oseb, ki so jih povezali s policijsko akcijo Offside. Kot so poročali hrvaški mediji, Uskok bremeni 36-letnega Laliča in 29-letnega Suljića ter 49-letnega hrvaškega državljana Vinka Šako za združevanje zaradi protipravnega zaslužka ter kaznivega dejanja podkupovanja in nezakonitega posredovanja.

Skupina je obtožena, da je organizirala več nogometašev, trenerjev in športnih direktorjev iz klubov prve hrvaške nogometne lige, ki so jim plačali ali obljubljali denar za nameščanje izidov in potekov nogometnih tekem, so še zapisali na spletni strani protikorupcijskega urada.

Dobiček na račun nameščenih izidov

Omenjena trojica je na podlagi predhodnih dogovorov plačala v različnih stavnicah večje denarne zneske ter potem na podlagi nameščenih izidov in poteka tekem prevzeli dobiček.

Uskok je predlagal podaljšanje pripora za Laliča, Suljića in Šako, je poročala hrvaška televizija HTV. Ostale obtožence so po enomesečnem priporu spustili na prostost sredi julija letos. Eden izmed obtožencev, nogometaš Međimurja Nikola Melnjak, je junija letos priznal kaznivo dejanje, za katerega ga bremenijo. Potem so ga spustili, da se brani s prostosti.

Preiskavo začeli Nemci, nato še Hrvati

Hrvaški policisti so sprožili akcijo Offside konec lanskega leta na podlagi informacij, ki so jih dobili od nemških kolegov. Preiskovalci sumijo, da je bilo nameščenih osem prvoligaških nogometnih tekem na Hrvaškem med koncem letošnjega marca do začetka maja, v enakem obdobju pa nameščanje ni uspelo na štirih tekmah.

Največ nameščanj je bilo na tekmah moštva Croatia Sesvete, ko je bilo jasno, da si ne bodo zagotovili še ene sezone v elitnem hrvaškem nogometnem tekmovanju. Sporne so tekme z Zadrom, Slavenom Belupom, Rijeko, Varteksom, Zagrebom in Cibalio, medtem ko sta pod drobnogledom sodišča tudi tekmi Slaven Belupa in Zadra ter Hajduka in Međimurja.