Dugonjič je po ponesrečenem nastopu na 100 prsno vendarle dokazal, da sodi v svetovi vrh prsnega plavanja s 26,69 je bil že zelo blizu osebnemu rekordu, seveda pa študent ameriškega Berkeleyja namerava svoj dosežek še stopnjevati. "Z rezultatom se m kar zadovoljen. Imam še veliko rezerve, moram se pobriti in popoldan po navadi odplavam veliko boljše. Najprej se bom skušal prebiti v finale, potem pa tam kar bo, pač bo."

Mankoč je z 52,78 osvojil peto mesto v predtekmovanju in bil zadovoljen z doseženim, a kot je povedal, je bil nad končnim razpletom kar precej presenečen. Sprava je pričakoval nekaj manjšo konkurenco. "Tukaj je kar kakšnih pet plavalcev, za katere nisem računal, da bodo tako hitri. Zdaj kaže, da bo za medaljo treba plavati 52 nizkih in seveda imam tudi sam še nekaj rezerve. Prvi favorit za zmago je seveda Lochte in mislim, da bom lahko že v bazenu videl prvega, ki bo to disciplino preplaval v manj kot 50 sekundah," je ocenil Mankoč in nakazal, da bi ta konec tedna lahko ostal brez svetovnega rekorda.

Prijetno je v soboto presenetila tudi Katja Hajdinjak, ki si je nastop v Dubaju zaslužila z dobrimi izidi na novembrskem evropskem prvenstvu v Eindhovnu, v Dubaju pa je še enkrat našla pravo mero koncentracije in na 100 delfin že zjutraj še enkrat izboljšala lasten državni rekord. Najboljša znamka v Sloveniji po novem znaša 59,45 sekunde, izid pa je na koncu zadostoval za 27. mesto.

"Dubaj je bil zame bolj nagrada, a nisem pričakovala kaj posebnega, saj sem se pripravljala za Eindhoven. Ko sem bolj slabo nastopila na 50 delfin, sem si rekla, da moram to na 100 popraviti in zelo sem vesela," je povedala mlada Ljubljančanka, obenem pa dodala, da bo morala še precej več vložiti v treninge: "Tekmice imajo kar precej večje bicepse in tricepse od mene."

Z drugim osebnim rekordom v drugem nastopu je dobro formo potrdilo tudi Radovljičan Robi Žbogar. Na 100 mešano je bil s 55,32 kar dobri dve sekundi hitrejši od svojega starega osebnega rekorda in s tem napovedal dobro formo pred ključnim nedeljskim nastopom na 200 delfin. "V mešanem imam še precej rezerve v tehniki in ta izid bi lahko še precej izboljšal. A tukaj je bila ta nastop zame bolj trening. Pomembna bo jutrišnja tekma, kjer si prav tako želim osebni rekord, a bo to zjutraj zelo težko."

Druga Olimpijina plavalka Nina Sovinek je bila s 26,02 na 50 prosto daleč od svojih nekdanjih najboljših izidov, za svojim letošnjim najboljšim pa je zaostala desetinko in pol. Dosežek je zadostoval za 41. mesto.

Tudi v nedeljo, zadnji dan tekmovanj, bo imela Slovenija na startu v predtekmovanju dva plavalca. Žbogar bo nastopil v svoji paradni disciplini na 200 delfin, Sovinkova pa na 200 prosto.