Korotiškin si je zmago priplaval z izrednimi zadnjimi zavesljaji, kjer je ugnal oba glavna tekmeca, medtem ko je ostali peterici ostal boj za mesta od štiri do osem. Najslabše se je odrezal Mankoč, ki je imel ob nastopu obilo težav, ki so ga dekoncentrirale. Najprej si je tik pred nastopom strgal kapico in si jo nato na hitro sposodil od Kenijca Jasona Dunforda, nato pa so se mu zarosila še očala. "Ne vem, kdaj se mi je to nazadnje zgodilo. Letos ne. Težave so bile seveda tudi s kapicami, saj imam dovolj svojih, a moramo nastopati z uradnimi sponzorji Fina," je med drugim povedal Mankoč, ki sta ga s tribun spodbujala tudi starša.

"Res škoda. Brez težav bi bil tisto desetinko hitrejši in peti. Kolajna sicer res ni bila dosegljiva, a brez vseh teh težav bi se lahko boril za četrto mesto. Upam, da bo na 100 mešano boljše. Prvi trije so bili tokrat predobri," je povedal 32-letni Ljubljančan, ki je branil zlato kolajno z zadnjega prvenstva v Manchestru, za uteho pa mu ostaja rekord prvenstev, ki bo v njegovi lasti vsaj še dve leti do Carigrada 2012, in dejstvo, da je v finalu vendarle dosegel najboljši letošnji izid . "Enkrat sreča, drugič nesreča," pa je pokomentiral selektor Roni Pikec in pristavil: "Upam, da bo zdaj boljše."

Že dopoldan sta v predtekmovanju na 800 prosto nastopili Radovljičanka Nina Cesar in mlada plavalka ravenskega Fužinarja Tjaša Oder. Z osebnim rekordom 8:22,42 je bila boljša Cesarjeva, ki je tekmo končala na 11. mestu, a je imela še višje apetite. "Osebni rekord je v redu, tega sem pričakovala, a povsem zadovoljna nisem. V zadnjih tednih sem res dobro delala, forma se je stopnjevala in mislim, da sem sposobna še precej več.

Napako sem naredila že na začetku, ko sem se v veliki želji malce preveč zagnala, nato sem se sicer ujela, a se je vse skupaj poznalo na zadnjih 200 metrih," je tekmo ocenila Cesarjeva. Odrova je bila 15. Zmagala je Španka Erika Garcia Villaecija pred rojakinjo Mireio Belmonte Garcio, ki se ji je po dveh sredinih zlatih kolajnah v četrtek tesno izmuznila tretja.

Svetovno plavanje pa je dočakalo tudi prvi posamični svetovni rekord po prehodu z visokotehnoloških na tekstilne kopalke. Zanj je z dosežkom 3:55,50 na 400 metrov mešano poskrbel Američan Ryan Lochte, ki je tako osvojil že svojo drugo zlato kolajno, skupno pa 16. kolajno na tovrstnih tekmovanjih. Do prvega mesta, na katerem je njegova slavna rojakinja Jenny Thompson, mu manjka le še ena. "Rekorda nisem pričakoval. Želel sem si le premagati druge in med tekmo nisem vedel, da sem tako hiter," je rekord pokomentiral prvi zvezdnik letošnjega prvenstva.

Na 50 prsno v ženski konkurenci je zmagala ameriška olimpijska prvakinja na 200-metrski razdalji Rebecca Soni, prepričljivo zmago na 100 hrbtno je slavil Rus Stanislav Donec, v ženski konkurenci na 100 hrbtno Američanka Natalie Coughlin, na 100 prsno pa svetovni rekorder Južnoafričan Cameron van der Burgh. V zadnji disciplini drugega dne plavalnega svetovnega prvenstva v Dubaju so plavalci Rusije dosegli še en svetovni rekord. V štafeti 4 x 200 prosto so s 6:49,04 kar za dobri dve sekundi izboljšali lanski rekord Kanade (6:51,05). Hitrejši od svetovnega rekorda so bili tudi Američani z Ryanom Lochtejem (6:49,58), ki so se morali zadovoljiti s srebrom, čeprav je Lochte spet dosegel najboljši posamični izid med vsemi nastopajočimi, bron so osvojili Francozi.

Danes bodo slovenske barve branili Radovljičan Robi Žbogar na 50 delfin, ilirijanka Tjaša Vozel na 100 prsno in Odrova ter Cesarjeva, ki bosta nastopili na 400 prosto.