Korotiškin si je zmago priplaval z izrednimi zadnjimi zavesljaji, kjer je ugnal oba glavna tekmeca, medtem ko je ostali peterici ostal boj za mesta od štiri do osem. Najslabše se je odrezal Mankoč, ki je imel ob nastopu obilo težav in so ga dekoncentrirale. Najprej si je tik pred nastopom strgal kapico in si jo nato na hitro sposodil od Kenijca Jasona Dunforda, nato pa so se mu zarosila še očala. "Tudi to ne vem, kdaj se mi je nazadnje zgodilo. Letos ne. Težave so bile seveda tudi s kapicami, saj imam dovolj svojih, a moramo nastopati z uradnimi sponzorji Fina," je med drugim povedal Mankoč, ki sta ga s tribun spodbujala tudi starša.

"Res škoda. Brez težav bi bil tisto desetinko hitrejši in peti. Medalja sicer res ni bila dosegljiva, a brez vseh teh težav bi se lahko boril za četrto mesto. Upam, da bo na 100 mešano boljše. Prvi trije so bili danes predobri," je povedal 32-letni Ljubljančan, ki je branil zlato medaljo z zadnjega prvenstva v Manchestru, za uteho pa mu ostaja rekord prvenstev, ki bo v njegovi lasti vsaj še dve leti do Carigrada 2012 in dejstvo, da je v finalu vendarle dosegel najboljši letošnji izid . "Enkrat sreča, drugič nesreča ...," pa je pokomentiral selektor Roni Pikec in pristavil: "Upam, da bo zdaj boljše."

Že dopoldan sta v predtekmovanju na 800 prosto nastopili Radovljičanka Nina Cesar in mlada plavalka ravenskega Fužinarja Tjaša Oder. Z osebnim rekordom 8:22,42 je bila boljša Cesarjeva, ki je tekmo končala na 11. mestu, a imela še višje apetite. "Osebni rekord je v redu, tega sem pričakovala, a povsem zadovoljna nisem. V zadnjih tednih sem res dobro delala, forma se je stopnjevala in mislim, da sem sposobna še precej več. Napako sem danes naredila že na začetku, ko sem se v veliki želji malce preveč zagnala, nato sem se sicer ujela, a se je vse skupaj poznalo na zadnjih 200 metrih," je tekmo ocenil Cesarjeva. Odrova je bila 15. Zmagala je Španka Erika Garcia Villaecija pred rojakinjo Mireio Belmonte Garcio, ki se ji je po dve sredinih zlatih medaljah v četrtek tesno izmuznila tretja.

Lochte dosegel nov svetovni rekord na 400 mešani

Svetovno plavanje pa je danes dočakalo tudi prvi posamični svetovni rekord po prehodu z visokotehnoloških na tekstilne kopalke. Zanj je z dosežkom 3:55,50 na 400 metrov mešano poskrbel Američan Ryan Lochte, ki je tako osvojil že svojo drugo zlato medaljo, skupno pa 16. medaljo na tovrstnih tekmovanjih. Do prvega mesta, na katerem je njegova slavna rojakinja Jenny Thompson, mu manjka le še ena. "Današnjega rekorda nisem pričakoval. Želel sem si le premagati ostale in med tekmo nisem vedel, da sem tako hiter," je rekord pokomentiral prvi zvezdnik letošnjega prvenstva.

Svetovni rekord ruske štafete

Na 50 prsno v ženski konkurenci je zmagala ameriška olimpijska prvakinja na 200 metrski razdalji Rebecca Soni, prepričljivo zmago na 100 hrbtno je slavil Rus Stanislav Donec, v ženski konkurenci na 100 hrbtno Američanka Natalie Coughlin, na 100 prsno pa svetovni rekorder Južnoafričan Cameron van der Burgh. V zadnji disciplini drugega dne plavalnega svetovnega prvenstva v Dubaju so plavalci Rusije dosegli še en svetovni rekord. V štafeti 4 x 200 prosto so s 6:49,04 kar za dobri dve sekundi izboljšali lanski rekord Kanade (6:51,05). Hitrejši od svetovnega rekorda s bili tudi Američani z Ryanom Lochtejem (6:49,58), ki so se morali zadovoljiti s srebrom, čeprav je Lochte spet dosegel najboljši posamični izid med vsemi nastopajočimi, bron so osvojili Francozi.

V petek bodo slovenske barve branili Radovljičan Robi Žbogar na 50 delfin, ilirijanka Tjaša Vozel na 100 prsno in Odrova ter Cesarjeva, ki bosta nastopili na 400 prosto.