"Vesel sem, da sem v finalu, a to še ni bilo 100-odstotno. Jutri bom skušal biti še hitrejši. Predvsem na prvih 25 metrih bi bil lahko še malo hitrejši, pa tudi prihod v cilj se mi ni najbolje izšel. To bom skušal popraviti," je po polfinalu povedal najbolj izkušen slovenski plavalec. Z napovedmi za medaljo pa 32-letni ilirijan ostaja previden: "Vem, da sem lahko hitrejši, a tudi nekateri od tekmecev so lahko še hitrejši," meni Mankoč.

Osrednja slovenska zgodba prvega dne se je odvila že dopoldan, ko so sodniki po mnenju slovenskega tabora neupravičeno izključili plavalko Gorenjske banke Radovljice, ki si je priplavala finale na 400 mešano. Pritožbe niso zalegle, saj je komisija Mednarodne plavalne zveze podprla sodniško odločitev, zavrnila pa ogled posnetka, s katerim bi lahko potrdili ali ovrgli izključitev Klinarjeve. "Z izjemo pritožbe Američana Aarona Peirsola na enih od olimpijskih iger se ne spomnim nobene uspešne pritožbe. Nismo zahtevali nič posebnega, le ogled posnetka, a na koncu se je vse razvilo po pričakovanjih. Plačali smo pritožbo, na koncu pa nismo imeli nobene možnosti, da bi ta komisija pogledala vsaj posnetek in ugotovila, ali je bila diskvalifikacija upravičena," je po tekmi dejal slovenski selektor Roni Pikec, ki je le z glavo zmajeval ob dejstvu, da je najboljša slovenska plavalka na tak način po več mesecih trdega dela ostala brez finala.

Na koncu je na 400 mešano zmagala Španka Mireia Belmonte Garcia, junakinja prvega dne tekmovanj v Dubaju, za njo pa sta se zvrstili Kitajki Shiwen Ye in Li Xuanxu. Že pred tem je 20-letna Španka zmagala tudi 200 delfin.

Svoje zbiranje medalj pa je začel Američan Ryan Lochte, ki je v uvodni disciplini dneva na 200 prosto ubranil naslov iz Manchestra 2008. Njegova najbolj trmasta tekmeca sta bila Rus Danila Izotov in Tunizijec Osama Meluli, ki sta se morala zadovoljiti s srebrom in bronom. "Želel sem si le dober izid. Običajno je najtežji prav prvi nastop in vesel sem, da mi je uspelo dobro nastopiti," je bil zadovoljen 26-letni Američan. Brez možnosti za medaljo je bil tokrat svetovni prvak iz Rima in svetovni rekorder v malem bazenu Nemec Paul Biedermann, na koncu peti.

Za Lochteja je bila to le prva od želenih osmih zlatih medalj. Načrt se mu ne bo izšel, saj so ZDA v štafeti 4 x 100 prosto osvojile le četrto mesto, tako da Lochteju ob nerazpoloženih tekmovalcih ni prav nič pomagalo, da je dosegel najboljši posamični izid med vsemi nastopajočimi. Z evropskim rekordom 3:04,78 so zmagali Francozi, štiri stotinke sekunde pred Rusi, bron so osvojili Brazilci.

Prav ob koncu prvega dne so za nov svetovni rekord poskrbele še plavalke Kitajske, ki so na 4 x 200 prosto z dosežkom 7:35,94 dosegle nov svetovni rekord, hitrejše od starega svetovnega rekorda pa so bile tudi Avstralke, Francozinje in Američanke, a so slednje ostale celo brez medalje.

V štafeti v moški konkurenci velja omeniti še zanimivost, da so zjutraj v predtekmovanju domačo vrsto Združenih arabskih emiratov zastopali bratje al Jasmi - Obaid, Said, Bahit in Fajsal - ki so med 15 ekipami osvojili 14. mesto.

V četrtek bo v predtekmovanju nastopila četverica slovenskih deklet. Olimpijini Katja Hajdinjak in Nina Sovinek na 50 delfin oziroma 100 mešano, že zjutraj pa glavna tekma čaka tudi dvakratno mladinsko evropsko prvakinjo Tjašo Oder in Radovljičanko Nino Cesar na 800 prosto. Prijavljen imata 9. in 10. izid in bosta na tej razdalji nastopili le v jutranjem delu.

* Izidi:
- moški:
- 200 m prosto: 1. Ryan Lochte (ZDA) 1:41,08, 2. Danil Isotov (Rus) 1:41,70, 3. Oussama Mellouli (Tun) 1:42,02;
- 4 x 100 m prosto: 1. Francija (Alain Bernard, Frederick Bousquet, Fabien Gilot, Yannick Agnel) 3:04,78, 2. Rusija (Jevgenij Lagunov, Sergej Fesikov, Nikita Lobincev, Danil Isotov) 3:04,82, 3. Brazilija (Nicholas Santos, Cesar Cielo Filho, Marcelo Chierighini, Nicolas Oliveira) 3:05,74;

- ženske:
- 200 m delfin: 1. Mireia Belmonte (Špa) 2:03,59, 2. Jemma Lowe (VBr) 2:03,94, 3. Petra Granlund (Šve) 2:04,38;
- 400 m mešano: 1. Mireia Belmonte (Špa) 4:24,21, 2. Ye Shiwen (Kit) 4:24,55, 3. Li Xuanxu (Kit) 4:29,05;
- 4 x 200 m prosto: 1. Kitajska (Chen Qian, Tang Yi, Liu Jing, Zhu Qianwei) 7:35,94 (svet. rekord), 2. Avstralija (Blair Evans, Jade Neilsen, Kelly Stubbins, Kylie Palmer) 7:37,57, 3. Francija (Camille Muffat, Coralie Balmy, Mylene Lazare, Ophelie Cyrielle Etienne) 7:38,33.