Afriški prvaki na klubskem svetovnem prvenstvu igrajo že drugič zapored. Lani so v kvalifikacijah za vstop v polfinale izgubili proti južnokorejskemu klubu Pohang Steelers z 1:2. Za leto dni izkušenejši Afričani so tokrat pokazali zobe in sedaj trkajo na vrata raja.

Medtem ko so mnogi nogometni strokovnjaki po zmagi Mazembea proti Mehičanom trdili, da so zmagali zgolj po naključju, je sedaj vsem popolnoma jasno, da s klubom iz Konga ne gre češenj zobati. Moštva, ki je drugič zapored osvojil afriško ligo prvakov in nato na kolena spravil še južnoameriškega prvaka, se je treba vsekakor bati in podcenjevanje je lahko pogubno.

„To so dnevi na katere smo lahko ponosni, zato uživamo v njih. Igralci s katerimi delam vsak dan postajajo vse boljši. Končno smo dojeli visok nivo igre, ki je potreben za velike zmage. To je fantastičen uspeh, celotni narod Konga je presrečen in verjamem, da nam ob strani stojijo tudi vsi Afričani,“ je zgodovinski uspeh svoje ekipe pokomentiral trener Mazembea Lamine N'Diaye.

Največja atrakcija Mazembea je zagotovo njihov vratar Muteba Kidiaba. Ne samo zaradi odličnih obramb na prvenstvu, temveč tudi zaradi načina proslavljanja zadetkov svojih soigralcev. Kidiaba namreč na svoji zadnjici skače po šestnajstmetrskem prostoru, po zmagi proti Internacionalu pa so se na ta način poveselili tudi ostali nogometaši njegove ekipe.

Še večjo težo uspehu Afičanov daje dejstvo, da je klub na prvenstvo prišel brez svojega najboljšega strelca Tresora Mputua. Sleednji je dobil enoletno prepoved igranja, ker je na eni izmed tekem napadel nogometnega sodnika.

Kot zanimivost velja tudi omeniti, da klub iz prestolnice Konga imenujejo tudi afriški Chelsea. Mazembe je namreč v svoji državi v samem vrhu že več kot 30 let, v tem obdobju pa je osvojil kar deset naslovov državnega prvaka in velja za dominantno silo afriškega nogometa. V zadnjem finalu afriške lige prvakov je Mazembe tunizijski Esperance Sportive premagal s kar petimi goli razlike (6:1).