Klinarjeva je z odličnim plavanjem dosegla svoj najboljši jutranji izid v karieri in nakazala, da se popoldan z novim slovenskim rekordom, nazadnje ga je postavila pred tedni ob srebru na EP v Eindhovnu, morda lahko vključi celo v boj za medaljo. Z dosežkom 4:33,48 je bila Klinarjeva, ki ima za sabo izjemno leto 2010, že zjutraj šesta.

"Ne vem, kaj se je zgodilo. V življenju še nisem bila diskvalificirana. Škoda, saj zjutraj še nisem bila tako hitra. Pojma nima, kje sem naredila napako ..." je bila redkobesedna 22-letna Gorenjka, ki je zadrževala solze, saj jo je sodniška odločitev spravila ob prvi finale na svetovnih prvenstvih. Kasneje je izvedela, da naj bi na enem od prsnih obratov napravila delfinov udarec preveč: "Le kako. Saj niti enega ne naredim. Miha (trener Potočnik, op. p.) vseskozi 'p....', ker ne naredim niti enega udarca in izgubljam na obratu," je še razložila najboljša slovenska plavalka, ki jo je namesto sreče ob enem največjih uspehov v karieri zajela nepopisna žalost.

Na izkušenega Petra Mankoča se je na največjih tekmah vedno moč zanesti. Z dosežkom 51,03 na 100 delfin se je Mankoč, tudi rekorder svetovnih prvenstev in branilec naslova z zadnjega tekmovanja v Eindhovnu v tej disciplini, z osmim izidom zanesljivo zavihtel v polfinale. "Izid je kar dober. Bilo je še nekaj manjših napak na prvem in tretjem obratu, zato imam za popoldan še kar nekaj rezerve. Če bo dovolj za finale, ne vem, saj je konkurenca zelo zgoščena, vseh 16 polfinalistov nas je v sekundi," je povedal 32-letni Ljubljančan in razkril, da je nastop na 100 delfin tokrat bolj testna tekma, z bojem za medaljo pa računa v svoji paradni disciplini na 100 mešano, kjer brani tudi ugled svetovnega rekorderja. Drugi slovenski plavalec, Radovljičan Robi Žbogar, je nastop na 100 delfin zaradi poškodbe rame odpovedal.

Med razočaranimi v slovenskem taboru je bil tudi Ravenčan Damir Dugonjič, ki je načrtoval več od dosežka 59,19 in 21. mesta, a tudi pri njem je bila vidna zgoščenost izidov, saj ga je od tretjega mesta ločila le sekunda. "Polfinale je bil načrtovan in dosegljiv, a nisem dosegel načrtovanega izida. Takoj po skoku mi je kopalke zalila voda, kot bi bile preveč velike in do konca sem se trudil. Morda mi je manjkala tudi tekmovalna praksa, saj zadnji mesec in pol nisem nastopil na nobeni tekmi," je menil dvakratni NCAA prvak in študent univerze Berkeley. Najhitrejši v tej disciplini je bil Italijan Fabio Scozzoli, ki je že zjutraj z 57,60 poskrbel za nov rekord prvenstev.

Med Slovenci je prva nastopila mlada ilirijanka Tjaša Vozel in z 31,96 zasedla 27. mesto. "Do včerajšnjega razplavanja sem se počutila dobro, zdaj pa, kot da sem nekako izgubila občutek za vodo. Z nastopom seveda nisem zadovoljna, saj sem si želela ponoviti dosežek iz Eindhovna okrog 31,5," je povedala mladinska reprezentantka, ki se je zavedala, da bi bil ob vrhunski formi morda dosegljiv tudi izid 31,3, ki bi zadostoval za polfinale.

Že prvi dan je navdušil tudi Američan Ryan Lochte in z 1:42,38 poskrbel za nov rekord prvenstev, a v zadnjih metrih tako popustil, da je za popoldan napovedal svojo prvo od osmih načrtovanih zlatih medalj, morda celo prvi svetovni rekord po prehodu z visokotehnoloških na tekstilne kopalke. Prav ob koncu predtekmovanja je za rekord prvenstev poskrbela tudi ruska moška štafeta na 4 x 100 prosto.