Razpoloženje v slovenskem taboru je dvignil tudi nedeljski skupinski ogled vseh znamenitosti Dubaja, ko so lahko občudovali nekaj najmodernejših hotelov na svetu, prekrasne plaže in najvišji stolp na svetu, ki v višino meri 828 metrov. Za dodatno ugodje so poskrbeli prireditelji, ki so tekmovalce obdarili s slikami tamkajšnjih osnovnošolcev, ki so za udeležence prvenstva narisali slike z motivom dobrodošlice v Dubaju in plavanja. "Običajno za kaj takega ni časa, a ker so plavalci v nedeljo prosti, ni bilo razloga, da ne bi dopoldne obiskali mesta. Paziti moramo le, da tekmovalci ne bodo preveč hodili in bili preveč izpostavljeni soncu," je povedal slovenski selektor Roni Pikec, zaradi spremembe monotonosti z drugih velikih tekmovanj pa je bil vesel tudi Peter Mankoč: "To je v vseh teh letih prvič, da si bom lahko na tekmi tudi kaj ogledal."

Kaj lahko bi se dogodilo, da bi bilo za Mankoča to zadnje veliko tekmovanje in bi po SP v Dubaju končal kariero. Premislil si je zaradi poškodbe, ki mu onemogoča optimalno pripravljenost, zato bo zagotovo vztrajal vsaj do olimpijade v Londonu leta 2012. "Lani sem se odločil, da bom v Dubaju poskušal osvojiti zlato kolajno in ena od opcij ob tem je bila, da bi na tak način sklenil kariero. Zaradi poškodbe se je to spremenilo, saj se želim od plavanja posloviti, ko bom res stoodstotno pripravljen. Zdaj to seveda ni zadnja tekma in sam pri sebi sem se odločil, da bom vztrajal še do olimpijskih iger v Londonu," je povedal Mankoč, ki ima tudi tokrat za cilj osvojiti kolajno, prireditelji pa ga imajo za enega od desetih največjih zvezdnikov prvenstva.

Čeprav gre za SP v kratkih bazenih, je v Dubaj pripotovala vsa plavalna elita - izjema je le ameriški superzvezdnik Michael Phelps, ki še ni začel priprav na naslednje veliko tekmovanje. Glavni zastavonoša ameriške selekcije bo tako Ryan Lochte, ki velja trenutno za najbolj vsestranskega plavalca na svetu, selektor ZDA Jim Wood pa pravi: "Imamo eno najbolj talentiranih ekip vseh časov. Pravo mešanico izkušenih plavalcev in mladih talentov. Gre za ekipo, ki je ogrodje za olimpijske igre v Londonu 2012." Veliko se pričakuje tudi od Brazilca Cesarja Ciela, ki je svetovni in olimpijski prvak na 50 metrov prosto, z močnimi orožji pa prihajajo tudi Avstralci ter Kitajci, ki imajo v moštvu kar 40 plavalcev. Plavalni svet je tudi v pričakovanju prvega svetovnega rekorda v tekstilnih kopalkah in v številnih reprezentancah menijo, da je prav Dubaj realna priložnost za ta podvig.