Brazilec se je z olimpijsko zmago v Pekingu 2008 in zlato medaljo na svetovnem prvenstvu lani v Rimu nesporno zavihtel na najprestižnejši plavalni položaj. Tega pa je izgubil poleti, ko ga je na vsepacifiškem prvenstvu premagal Američan Nathan Adrian, sotekmovalec Sare Isaković in Damirja Dugonjića na univerzi Berkeley. Prav v Dubaju bo imel Brazilec možnost, da se Američanu oddolži za avgustovski poraz.

"Na treningih mi gre zelo dobro. Na prvenstvo grem uživat in želim si doseči svoje najboljše izide, kam pa me bo to prineslo, bomo videli. Vsekakor mi je šlo v 25-metrskem bazenu vedno dobro in zato sem zelo optimističen," je dva dni pred prvo tekmo povedal Brazilec.

V konkurenci 800 plavalcev iz 148 držav bo nastopila skoraj vsa plavalna elita. Med drugim tukaj ne bo najuspešnejšega plavalca vseh časov Američana Michaela Phelpsa, ki ni v vrhunski formi in še ni začel priprav na naslednje veliko tekmovanje. Vlogo prvega plavalca bo nedvomno skušal prevzeti njegov rojak Ryan Lochte, ki velja trenutno za najbolj vsestranskega plavalca na svetu, da mu ležijo 25-metrski bazeni, pa je pokazal tudi že na zadnjem tovrstnem tekmovanju leta 2008, kjer je bil najboljši posameznik, med drugim pa je takrat s svetovnim rekordom premagal tudi slovenskega zvezdnika Petra Mankoča, ki se je moral zadovoljiti z drugim mestom.

Mankoč in Lochte bosta tekmeca tudi tokrat, saj je Američan prijavljen v vseh treh disciplinah mešanega sloga, ob tem pa še na 200 prosto in hrbtno, sodeloval pa bo tudi v ameriških štafetah. Ob Mankoču ogorčen boj za zlato napoveduje tudi Avstrijec Markus Rogan na 200 mešano, v disciplini, ki bo za Avstrijca glavna tudi na olimpijskih igrah 2012 v Londonu.

S praktično vsemi najboljšimi se bo predstavila večina reprezentanc. Avstralija je dopotovala s 27 plavalci, med katerimi so tudi največji zvezdniki kot Geoff Huegill in Leisel Jones, tukaj so tudi Italijanka Federica Pellegrini, Švedinji Therese Alshammar in Sarah Sjostrom, kitajska svetovna rekorderka Liu Zige, francoski sprinter Alain Bernard in drugi.

Od vseh zvezdnikov si prireditelji najbolj želijo kakšen svetovni rekord. Nazadnje v Manchestru so jih plavalci ob revoluciji plavalne opreme postavili kar 18 in dubajski prireditelji, ki so se predstavili z izjemnim novim objektom s 15.000 sedeži, kjer še potekajo zadnji popravki, si želijo vsaj enega.

Plavalci pa bodo svoje dosežke primerjali z najboljšimi dosežki v tekstilni opremi. Dober primer je spet Cielo, ki je letos z dosežkom 20,80 najboljši na 50 prosto, leta 2009 postavljen svetovni rekord Južnoafričana Rolanda Schoemana pa je še pol sekunde boljši. Zato bo prvi letošnji mejnik Cielovih 20,80.