Prvenstvo bo za ljubitelje plavanja nekaj posebnega. Prvič v zgodovini ga je Mednarodna plavalna zveza postavila v decembrski termin, s čimer naj bi prvenstvo pridobilo predvsem na kakovostni udeležbi, saj so bili dozdajšnji spomladanski datumi zaradi študijskih obveznosti in priprav na poletno sezono praviloma nekoliko slabše zasedeni. In tudi seznam prijav za Dubaj 2010 priča, da bo tokratno prvenstvo verjetno res najmočnejše doslej.

Tudi arabski polotok bo izziv za Mednarodno plavalno zvezo, saj doslej tako pomembnega tekmovanja v tem delu sveta še ni bilo. Obenem pa bo to priložnost za prireditelje, ki istočasno gostijo nogometno klubsko svetovno prvenstvo, da se z dobro organizacijo še enega od vrhunskih dogodkov še za korak približajo organizaciji olimpijskih iger. Potem ko je Mednarodna nogometna zveza pred dnevi Katarju dodelila nogometno svetovno prvenstvo, so olimpijske igre edini dogodek, kjer med prireditelji manjkajo arabski emirati.

Tudi s plavalnega vidika bo prvenstvo posebno. Če so pred dvema letoma zaradi visokotehnoloških kopalk svetovni in evropski rekordi kar deževali, evropski rekord je takrat ob srebru na 100 mešano postavil tudi Peter Mankoč, se bo svetovna elita tokrat prvič zbrala v novih tekstilnih kopalkah. Prav zato bo Dubaj že dal prve odgovore na svetovne trende in smernice za poletno svetovno prvenstvo 2011 v Šanghaju, ki bo tudi zadnji test svetovne elite pred olimpijskimi igrami 2012 v Londonu.

Eden dvobojev, ki bo v ospredju tekmovanja, bo nedvomno spopad Avstrijca Markusa Rogana in Američana Ryana Lochteja na 200 mešano, za katerega številni trdijo, da je v tem trenutku najboljši plavalec na svetu. Pri tem je najbolj zanimivo, da bo na tekmi manjkal ameriški superzvezdnik Michael Phelps, domnevno zato, ker ni dovolj pripravljen. In prav omenjena trojica naj bi se v Londonu 2012 spopadla za zlato na 200 mešano.

Slovenija se bo v Dubaju predstavila zdesetkana. Prvi kandidat za visoka mesta je Peter Mankoč, ki bo branil zlato medaljo na 100 delfin in srebro na 100 mešano z zadnje tekme v Manchestru, a so bile njegove priprave na letošnjo tekmo vse prej kot idealne. Drugi slovenski kandidat za medalje je študent ameriške univerze Berkeley, Damir Dugonjič, ki pa v zadnjem obdobju ni imel resnejšega testa, a tudi brez tega vsaj na 50 m prsno sodi v sam svetovni vrh.

"Žal odhajamo v Dubaj precej zdesetkani, zato bodo tudi uvrstitve slabše od tistih najboljših možnih. Sara Isaković in Jernej Godec bosta tekmo izpustila zaradi študijskih obveznosti, v tem tednu je zbolel Emil Tahirovič, srebrna iz Eindhovna Tanja Šmid in finalist EP Matjaž Markič se že pripravljata na poletno sezono, poškodovana je Anja Čarman ... torej številni plavalci, ki bi se borili za finala, nekateri tudi za medalje, ostajajo doma," je pred odhodom povedal selektor slovenskih reprezentanc Roni Pikec.

Kljub temu je pred potjo optimističen: "Z Mankočem in Dugonjičem imamo dva plavalca, ki se lahko borita za odličje. Na žalost je bila prejšnji teden bolna Anja Klinar, saj bi bila tudi ona blizu medalji, če bi uspela dvigniti formo z novembrskega EP v Eindhovnu, sicer pa je v naši vrsti še kopica mlajših plavalcev, ki se bodo trudili za finale in polfinale, za tiste najmlajše in debitante na SP pa bo pomembno tudi nabiranje izkušenj," je še povedal Pikec.

Prvi nastopi slovensko vrsto čakajo v sredo. Prvi dan bodo glavna slovenska orožja Peter Mankoč na 100 delfin, Damir Dugonjič na 100 prsno in Anja Klinar, ki ima prijavljena nastopa na 200 delfin in 400 mešano.