Potem ko je včeraj malo po dvanajsti uri letalo s slovenskimi plavalci pristalo na Brniku, je strnil vtise. Medtem ko ga je dekle, estonska plavalka Triin Aljand, iskrivo opazovalo, kako je poziral pred fotoreporterji, njegovega trenerja Dimitrija Manceviča po pričakovanjih ni bilo. Znani so namreč zapleti med Mankočem in njegovim trenerjem na eni strani ter plavalno zvezo, ki je pred kratkim ostala brez predsednika Darijana Petriča.

Ste pričakovali, da se boste okitili z žlahtno kovino, ali ste presenečeni, ker ste dvakrat stopili na zmagovalni oder?

Obstajala je realna možnost, da bom po enajstih prvenstvih ostal brez kolajne. Na evropski lestvici sem bil v svojih disciplinah 15. oziroma 14. K sreči sem naredil precejšen preskok in sestavil tako dober rezultat, da sem sedaj v obeh disciplinah peti na svetovni lestvici.

Svetovno prvenstvo v kratkih bazenih bo že decembra v Dubaju. Kaj lahko postorite do takrat?

Skušal se bom spočiti in pridobiti želeni občutek. Tekmovalni ritem mi dobro dene. To je bilo vidno tudi v Eindhovnu, saj sem bil na vsaki naslednji tekmi boljši. Pričakujem, da bodo rezultati v Dubaju še boljši.

Vas moti, da je med evropskim in svetovnim prvenstvom malo časa?

Ne. Več tekem je, boljše je. Raziskave so pokazale, da ima plavalec lahko tri vrhunce na leto. Vsaj tri močne tekme na leto morajo biti. Če ne drugega zaradi medijev in sponzorjev. Če se v javnosti pojaviš enkrat na leto, te nihče ne bo želel sponzorirati. S tem imamo težave, kajti v plavalni zvezi praktično ni sponzorjev.

Je bil Paul Biedermann nepremagljiv?

Tokrat je bil. Ampak verjamem, da mu ob optimalnem plavanju na svetovnem prvenstvu v Dubaju lahko konkuriram. Tekmec za najvišja mesta ne bo le on.

Ste zadovoljni z izidom na 100 metrov mešano? Menite, da bi lahko plavali bolje?

Vedno se da plavati še bolje. Glede na to, kako je kazalo pred prvenstvom, je bilo zelo dobro. Kljub vsem težavam s poškodbo in zvezo se je dobro izšlo. Zahvaljujem se trenerju, ki je skušal poskrbeti, da bi vse potekalo, kot je treba. Prav tako tudi klubu, ki mi je pomagal po najboljših močeh. S programom plavalne zveze ne bi prišel niti do prvenstva, kaj šele do kolajne.

Kakšen je vaš odnos s plavalno zvezo?

V tem trenutku je še vedno takšen, kot je bil prej. Pogovorov še ni bilo, ampak verjamem, da bo šlo na bolje, ko se bo vse skupaj začelo na novo postavljati.

Ste po evropskem prvenstvu že bili v stikih z vodstvom zveze?

Čestitke sem prejel. Za kaj drugega še ni bilo časa. Prej ali slej pričakujem kakršne koli pogovore s plavalno zvezo. Vsi poskusi v dosedanjem mandatu so bili ignorirani. Upam, da se bo kaj spremenilo.

Kaj sledi, če sprememb ne bo?

V tem primeru ne vem, koliko časa bom imel še takšno podporo trenerja, kluba in voljo.

Pred evropskim prvenstvom ste več pričakovali od discipline 100 metrov delfin, žlahtnejšo kolajno pa osvojili na 100 metrov mešano...

Delfina je lažje sestaviti skupaj, ker gre le za eno tehniko. Ni toliko težav z menjavami ritma. Prsnega sloga nisem mogel trenirati do sredine septembra zaradi poškodbe, zato mi je manjkal trening na 100 metrov mešano. Predvsem pa mi je primanjkovalo tekem. Kar deset mesecev nisem plaval na 100 metrov mešano. Seveda pa drži, da sem kljub vsemu še vedno najboljši na 100 metrov mešano.

V šali nekateri pravijo, da ste plavalni Metuzalem, ker imate za seboj toliko plavalnih let in tekmovanj. Koliko časa nameravate še vztrajati?

Dokler bom zdrav, imel voljo in dokler bom konkurenčen. Če bo šlo s financami tako kot v zadnjem letu in pol, bi tudi to lahko bil problem. Veselje bom imel, dokler bom konkurenčen. Počutim se zdravega. Leta me ne ovirajo, kar sem pokazal tudi na evropskem prvenstvu. Šli bomo leto za letom.