ZDA imajo pomisleke tudi glede afganistanskega predsednika Hamida Karzaja. Ta naj bi pomilostil okoli pet obmejnih policistov, ki so jih zalotili z okoli sto kilogrami heroina, pisanje časnika povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Nad Karzajem naj bi bili obupani tudi drugi diplomati. Tako naj bi neki britanski diplomat tožil nad "vse večjo frustracijo" zaradi afganistanskega predsednika, avstralski diplomat pa je menil, da Karzaj "ignorira realnost". Že pred dnevi so mediji objavili depešo, ki Karzaja označuje za šibko osebnost.

Nek predstavnik afganistanske vlade je osuplemu ameriškemu diplomatu pojasnil "štiristopenjski model" korupcije v Afganistanu. Po njem pri vsakem ameriškem projektu za obnovo Afganistana večkrat pospravijo denar v svoje žepe, denimo ob razpisu gradbenega projekta, pri naročilu, med gradnjo in na koncu ob odprtju objekta.

Podkupovanje je v državi pod Hindukušem tako razširjeno, da je iskanje "poštenih partnerjev" skorajda misija nemogoče. Ena od depeš iz leta 2009 tako razkriva, da se je guverner province Host potožil, da ne more obdržati položaja, ker nima med 200.000 in 300.000 dolarjev podkupnine.

New York Times kot primer korupcije navaja, da je ministrstvo za promet v Kabulu na leto od davka na tovorna vozila dobilo okoli 200 milijonov dolarjev, a je od tega vlada dobila le 30 milijonov. Po eni od depeš naj bi med julijem in septembrom letos preko letališča v Kabulu v Dubaj odnesli 190 milijonov dolarjev.

Drugi dokument razkriva, da so nekdanjega afganistanskega podpredsednika Ahmada Zio Masuda zasačili, ko je imel ob vstopu v Združene arabske emirate pri sebi 52 milijonov dolarjev. Masud je v pogovoru za New York Times sicer zanikal, da bi storil kaj nezakonitega, poroča francoska tiskovna agencija AFP.