Z dvojnimi rokavicami, ki sta ji jih zaradi minus desetih stopinj Celzija svetovala trenerja Kos in Velepec, je 30-letna Ihanka začela povsem drugače kot lani, ko se je prebila zgolj na 50. mesto. Pred sezono je omenila, da ji manjka le še nekaj samozavesti. Prav sedmo mesto pa ji je že prineslo velik del tega kapitala. Z eno kazensko minuto pribitka manj ji tokrat sicer še ne bi uspelo skočiti na stopničke, kjer sta bili poleg Zidekove tudi mlada Francozinja Marie Laure Brunet, dvakratna nosilka olimpijske kolajne, in še ena domačinka Helena Ekholm z dekliškim priimkom Jonsson. Vendar vse drugo kaže, da ni daleč od sanj.

V teku je Teja dozorela v turbo Tejo. Teče zares življenjsko. Hitrejša je bila le Finka Kaisa Leena Makarainen, katere osebni tekaški trener je Jarmo Punkkinen, nekdanji slovenski reprezentančni trener. Tudi Tejin, ko je bila še tekačica. Ob tem je bila po taktičnem načinu teka stara Teja. Na začetku rezervirana, na sredini pa je dodala plin. Zadnji trikilometrski krog je bil nekaj neverjetnega, nekaj, kar na biatlonskih tekmah zagotovo nismo nikoli videli. Bila je kar 15 sekund hitrejša od vseh. Zidekovi se je približala kar za 50 sekund. Zares neverjetno. "Dober občutek, ko tako začneš sezono in lahko pričakuješ le še več. Tekaški napredek je verjetno res izrazit," je pripomnila po tekmi.

Prav zaradi izjemnega finiša je priletela v ruski paket (Semerenko, Romanova, Zajceva, Sleptsova), prehitela vse Nemke s Henklovo in Norvežanke s Flatlandovo. In ima še vedno velike rezerve tudi v postanku na strelišču in hitrosti streljanja, kjer je v povprečju (48. čas). "Zaradi drsečih podlag se je Teja v streljanju stoje postavila v nekoliko neobičajen položaj in zgrešila tarčo po levi strani, kar je netipično zanjo. S tem je malce pokvarila sicer zares sijajen vtis na začetku sezone, verjetno najuspešnejši doslej," je bil vesel trener Uroš Velepec. Spomin na 6. mesto decembra 2007 na istem kraju je zbledel.

Tadeja Brankovič Likozar in Andreja Mali nista delili Tejinega uvoda, saj sta z 52. oziroma 78. mestom daleč od pričakovanj. Tadejo je po zelo obetavnem začetku pokopal tretji postanek leže s tremi kazenskimi minutami. Štartna številka 13 je Malijevi prinesla kar sedem zgrešenih tarč. Upanje vliva 20. čas teka Malijeve in 30. čas Brankovič-Likozarjeve. "Sem slabe volje. Pred tekmo sem imela nekakšen rešpekt. Stoje sem dobro streljala, leže pa, hm razmetala okoli tarče. Moram še malo predihati in vse skupaj prespati. Občutek imam, da imam še veliko rezerve, da sem sposobna veliko več, tudi želje so večje," je komentirala Tadeja Brankovič Likozar.

Danes s 34. sezono svetovnega pokala začnejo še biatlonci. Peter Dokl (štartna številka 82), Jakov Fak (33), Janez Marič (58) in Klemen Bauer (2). "Občutek na smučeh je odličen. Edino, kar smo se morali zadnje dni paziti, je pitje vode iz pipe. Voda naj bi bila okužena s paraziti, a so nas v hotelu takoj opozorili, čeprav smo prvi dan to vodo pili. Da je to za Švedsko zelo nenavadno, se je čudil tudi Bjoern Ferry, ko sem govoril z njim," je nekaj ozadja razkril Tejin najbližji sosed v Ihanu Klemen Bauer.