Zaplet je nastal sredi letošnjega leta, ko je Fak potrdil, da bo držal obljubo in po olimpijski sezoni 2009/10, v kateri je hrvaški reprezentanci priboril tudi bronasto medaljo na olimpijskih igrah v Vancouvru, prestopil v slovenski tabor s katerim sodeluje že tretje leto. Na hrvaški strani sicer ne nasprotujejo prestopu tekmovalca, a zanj zahtevajo 100.000 evrov nadomestil zaradi domnevnega izpada sponzorskih sredstev po osvojeni olimpijski medalji.

"Jaz nisem s hrvaško zvezo ali s katerimkoli sponzorjem podpisal ničesar," pa zahteve hrvaške zveze dopolnjuje Fak, ki pravi, da se v dogovarjanja doslej ni mešal, saj ga je zanimal le trening, a počasi se izteka čas za prestop in registracijo pri mednarodni zvezi, obenem pa ima v roki sklep predsednika hrvaške zveze, da lahko prestopi v slovensko vrsto, ki se ga na hrvaški strani zdaj ne držijo.

"S Fakom ne bomo več sodelovali"

Na slovenski strani poudarjajo, da so bili dogovori drugačni, da teh 100.000 evrov nimajo in da s Fakom ne bodo več sodelovali, če ne bo nastopal za Slovenijo. Dogovor z njim in hrvaško zvezo je namreč bil, da bo Fak do konca olimpijske sezone nastopal za Hrvaško, nato pa prestopil v slovensko reprezentanco, s katero sodeluje že vrsto let.

Fak se je na srečanju z novinarji še enkrat spomnil skupnih treningov s slovensko reprezentanco, sodelovanja s slovenskim trenerjem, serviserji, fizioterapevtom in drugimi člani ekipe, ki so ga pripeljali najprej do medalje na svetovnem prvenstvu 2009 in do sanjskega uspeha za vsakega športnika - medalje na olimpijskih igrah. "S slovensko reprezentanco sodelujem že od leta 2008. Tudi na obeh tekmah so me oni spremljali do uspeha, mi pomagali s servisom pred tekmo in med tekmo, me spodbujali."

Kljub obljubam nič urejenega

Fak je nakazal na dejstvo, da z dogovorom o prestopu v Slovenijo ni bilo nič narobe vse do osvojenih medalj na največjih tekmah, a tudi po tem se pogoji na Hrvaškem zanj niso spremenili. Priznal je, da je po vseh obljubah s strani hrvaškega olimpijskega komiteja in tamkajšnje zveze celo razmišljal o svojih odločitvah in zato relativno pozno potrdil prestop v Slovenijo. Eden od razlogov je bil na koncu tudi ta, da kljub obljubam po več mesecih ni imel urejenega statusa in razmer za delo na Hrvaškem.

"Sodelovanje s slovensko reprezentanco se je v zadnjih letih poglobilo. To ekipo res potrebujem, saj z njo tekmujem na vsakem treningu in nudi mi vse pogoje. Zdaj matično zvezo prosim le za soglasje, da lahko tekmujem za drugo reprezentanco. Pri 23 letih si želim nadgraditi svoje delo in uspehe. Dovolite mi, da ostanem športnik," je pred javnostjo za izpisnico skorajda prosil Fak in dejal, da ne želi izvajati pritiska na kogarkoli, le breme, ki ga trenutno nosi, je zanj preveliko. "Ena od črnih misli, ki mi roji po glavi, je tudi ta, da končam športno pot. Dve leti premora sta zame nesprejemljivi, posebej v športu, kot je biatlon."

Čas se izteka

Čas pa se izteka. Že 12. novembra bo zasedal izvršni odbor Mednarodne biatlonske zveze, kar je praktično zadnji datum, da Fak pravočasno dobi dovoljenje, da nastopi na prvi tekmi nove sezone, ki se začenja čez 24 dni. Vsaka zamujena tekma zanj seveda pomeni izgubo točk in statusa, nesklenjen dogovor med zvezama, znesek 100.000 evrov za slovensko stran trenutni ni sprejemljiv, pa ga poriva korak bliže h koncu kariere.