Tradicionalni del decembrskega programa med drugim sestavljajo Miklavžev sejem, Praznični sejem, Miklavžev sprevod, pet sprevodov dedka Mraza s spremstvom, predstave uličnih gledališč, Božični koncert, otroški ter glasbeni program na trgih. Silvestrovanja letos pripravljajo na Prešernovem, Novem, Mestnem in Pogačarjevem trgu ter na Trgu francoske revolucije, so zapisali na zavodu Turizem Ljubljana.

Med letošnjimi novostmi so dodatni svetlobni elementi, s katerimi je umetnik Zmago Modic dopolnil praznično osvetlitev Vesoljna Ljubljana. Ti elementi bodo na Gallusovem in Petkovškovem nabrežju, na novo pa bosta osvetljena tudi Mesarski in Žitni most.

Kot navajajo v omenjenem zavodu, bo po Ljubljani nameščenih preko 40 kilometrov svetlobnih girland na drevesih in na sedmih smrekah. Mestna občina Ljubljana bo za svetlobno osvetlitev letos namenila do 200.000 evrov. Za sofinanciranje decembrskega programa prireditev pa je namenjenih 122.000 evrov proračunskih sredstev, kar je nekoliko manj, kot lani, so zapisali.

Letos bo del Prazničnega sejma tudi na Bregu, s čimer se bo vzpostavila "praznična promenada" od osrednje ljubljanske tržnice preko Prešernovega trga in Cankarjevega nabrežja do Brega. Novost je tudi praznični knjižni sejem na Mestnem trgu.

Ulično gledališče Ana Mraz se s Čevljarskega mostu seli na Mesarski most. Na velikem odru na Prešernovem trgu bo ob dopoldnevih otroški program. Na Novem trgu, kjer bo novo prizorišče z odrom, pa pripravljajo popoldanski program za otroke z obiski dedka Mraza in video vizualizacijo na velikih urbanih površinah.

Modic je nekoliko spremenil in razširil tudi jaslice, ki bodo na ogled v atriju Mestne hiše. Pred Mestno hišo bo drobne želje ponovno izpolnjevala Dobra vila.

V okviru glasbenega programa bodo na ljubljanskih trgih nastopili številni slovenski in tuji glasbeniki. Program prireditev se bo zaključil 2. januarja prihodnje leto.

Poleg brezplačnega parkiranja, ki je ob nedeljah in praznikih že sicer zagotovljeno na Vodnikovem trgu, bo za obiskovalce decembrskih prireditev omogočeno parkiranje na Vodnikovem trgu vsak dan od 18. do 5. ure, zadnji teden v letu pa od 17. do 5. ure.